Negocierile dintre statul român şi investitorul strategic interesat în Şantierul Naval DMHI Mangalia, Damen Shipyards Group, au fost finalizate miercuri, iar statul român va deveni acţionar al şantierului naval, a anunţat joi Ministerul Economiei. Anunţul a fost făcut în timp aproximativ 300 de angajaţi ai şantierului naval protestau în faţa Ministerului Economiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şantierul Naval din Mangalia este deţinut din 1997 de grupul sud-coreean Daewoo în proporţie de 51%, restul de 49% revenind Guvernului României.

Guvernul de la Bucureşti a anunţat recent că blochează tranzacţia prin care olandezii de la Damen Shipyards cumpără de la Daewoo pachetul majoritar al Şantierului Naval Mangalia.

”Astfel, Şantierul Naval 2 Mai S.A Mangalia va renunţa la exercitarea dreptului de preferinţă cu privire la achiziţia pachetului de acţiuni deţinut de Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering la societatea Daewoo Mangalia Heavy Industries S. A Mangalia, urmând ca, ulterior, Damen Shypyards Group să cesioneze, cu titlu gratuit, către Şantierul Naval 2 Mai S.A, 2% din pachetul de acţiuni”, se arată în comunicatul publicat joi.

Astfel, structura de acţionariat a companiei mixte care rezultă în urma asocierii va arăta astfel: 51% Şantierul Naval 2 Mai S.A, 49% Damen Shipyards Group.

”Oferta fermă autentificată va fi depusă în scris în cursul zilei de astăzi la sediul Şantierului Naval 2 Mai. După Adunarea Generală Extraordinară a acţionarilor SN 2 Mai SA Mangalia, care va avea loc în data de 30 martie, partea română va intra în discuţii pentru elaborarea statului societăţii mixte”, se arată în comunicat.

Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a declarat că este mulţumit de rezultatul negocierilor, iar statul român va putea astfel să protejeze forţa de muncă înalt calificată din şantierul Naval.

“Este pentru prima dată în ultimii 28 de ani când statul român preia controlul asupra unui obiectiv industrial strategic privatizat. Din calitatea de acţionar majoritar putem să protejăm eficient interesele statului român şi putem să protejăm inclusiv forţa de muncă înalt calificată de la Şantierul Naval”, a declarat Andruşcă.

Aproximativ 300 de angajaţi ai şantierului din Mangalia au protestat joi, în faţa sediului Ministerului Economiei. Ei au avut mai multe solicitări, printre care luarea unei decizii de către Guvern legată de preluarea pachetului de acţiuni de Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, avansarea unui calendar concret cu termene precise privind procesul transferului de acţiuni, indiferent de caracteristicile acestuia sau părţile acestui proces. De asemenea, ei mai cer "informarea corectă, clară şi concretă" a salariaţilor cu privire la intenţiile Guvernului referitoare la situaţia şantierului naval din Mangalia şi "avansarea unui plan managerial coerent care să vizeze redresarea financiară a companiei concomitent cu creşterea veniturilor salariaţilor companiei".

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.