Ministerul Dezvoltării anunţă, joi, că a semnat contractul pentru restaurarea Palatului Universităţii din Bucureşti, ministrul Cseke Attila precizând că este cel mai mare proiect din domeniul cultural şi educaţional pe care îl va implementa Ministerul Dezvoltării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Joi, 10 martie 2022, în prezenţa reprezentanţilor comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti şi a reprezentanţilor consorţiului de firme de construcţii care vor realiza lucrările, Universitatea din Bucureşti a semnat cu Compania Naţională de Investiţii contractul de proiectare şi execuţie pentru lucrările de consolidare şi restaurare a Palatului Universităţii din Bucureşti. Astfel, clădirea situată în centrul Bucureştiului, unul dintre monumentele emblematice ale oraşului, va intra în lucrări de consolidare, restaurare a învelitorii şi a şarpantei, a faţadelor (inclusiv a tâmplăriei exterioare), modificări funcţionale şi restaurarea finisajelor interioare, de reabilitare a instalaţiilor, precum şi de conservare şi punere în valoare a vestigiilor arheologice din curtea interioară, prin amenajarea unui spaţiu muzeal”, a transmis, la rândul său, Universitatea Bucureşti, într-un comunicat de presă.  

Sursa citată a precizat că, prin aceste acţiuni de restaurare, vor fi puse în valoare inclusiv ruinele Academiei Domneşti pe care este ridicată clădirea Palatului Universităţii, marcând astfel 328 de ani de continuitate educaţională în acest spaţiu. 

”Situată în piaţa ce îi poartă numele, clădirea Palatului Universităţii este cea mai mare şi cea mai încărcată de istorie clădire din patrimoniul Universităţii din Bucureşti. Cu o suprafaţă de peste 45.000 de metri pătraţi, Palatul Universităţii din Bucureşti este nu doar cea mai mare clădire de educaţie din România, ci şi cel mai important bastion al apărării valorilor libertăţii şi democraţiei. Aşa cum putem remarca şi astăzi, aşa cum am remarcat şi la Revoluţia din decembrie 1989 sau la mineriadele şi protestele profesorilor şi studenţilor din  primăvara anului 1990, este important să ne apărăm permanent valorile democratice. De 328 de ani, de la înfiinţarea Academiei Domneşti a lui Constantin Brâncoveanu, acest spaţiu a fost centrul cultural al poporului român şi Kilometrul 0 al apărării democraţiei şi libertăţii românilor. Astfel, renovând Palatul Universităţii din Bucureşti omagiem şi valorizăm toată această istorie de prea multe ori neglijată a luptei societăţii româneşti pentru valorile societăţii deschise”, a remarcat prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti. 

Potrivit oficialilor universităţii, lucrarea necesită un efort în timp de 66 de luni şi va fi realizată prin Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, derulat de Compania Naţională de Investiţii (instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei). 

Din punct de vedere financiar, investiţia însumează o valoare de 317,60 de milioane de lei, Universitatea din Bucureşti contribuind cu 2,37 de milioane de lei, inclusiv TVA, potrivit devizului general aferent obiectivului, sumă aprobată prin Hotărârea Senatului Universităţii din Bucureşti. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Ministerul Dezvoltării anunţă, joi, că a fost semnat contractul de execuţie pentru restaurarea Palatului Universităţii din Bucureşti. 

"Acesta este cel mai mare proiect din domeniul cultural şi educaţional pe care îl va implementa Ministerul Dezvoltării. Am asigurat o finanţare în valoare de peste 317 milioane de lei pentru acest proiect", a precizat ministrul Cseke Attila. 

 Universitatea din Bucureşti este una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ şi cercetare din România, iar în locaţia ce se va reabilita complet funcţionează, în prezent, 7 dintre cele mai vechi şi mai prestigioase facultăţi: Chimie, Geografie, Geologie şi Geofizică, Istorie, Limbi şi Literaturi străine, Litere şi Matematică şi Informatică. 

 "Prin restaurarea clădirii, vom asigura condiţii optime pentru studenţii şi profesorii acestei instituţii de învăţământ, dar vom valorifica şi patrimoniul construit al Capitalei, prin conservarea acestui monument istoric", a subliniat ministrul dezvoltării. 

Clădirea monument istoric, de importanţă naţională, construită în stil neoclasic, între 1857 – 1869, este situată în centrul capitalei, pe B-dul Regina Elisabeta, nr. 4-12.  

Instituţia Universităţii din Bucureşti a fost înfiinţată în iulie 1864, iar procesul de modernizare vizează restaurarea şi consolidarea clădirii şi va include lucrări privind întregul ansamblu arhitectural, de la acoperiş până la detaliile decorative ale faţadelor, inclusiv punerea în valoare a vestigiilor arheologice din curtea interioară, prin amenajarea unui spaţiu muzeal, a detaliat ministrul. 

 Cseke Attila a adăugat că, prin proiect, se au în vedere consolidarea structurală a clădirii, refacerea învelitorii şi înlocuirea elementelor din lemn degradate ale şarpantei (sau chiar înlocuirea acesteia), restaurarea faţadelor (inclusiv tâmplăria exterioară), eliminarea umidităţii şi a infiltraţiilor, amenajarea curţii interioare, realizarea de modificări funcţionale şi restaurarea finisajelor interioare. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.