Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunţat că Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 85/2018 privind constituirea şi menţinerea unor rezerve minime de ţiţei şi/sau produse petroliere prin care este transpusă o directivă europeană care modifică metoda de calcul a stocurilor, a obligaţiilor de stocare, fiecare stat membru având o obligaţie de stocare a rezervelor energetice, a rezervelor de ţiţei. Actul normativ prevede o serie de modificări cu privire la rezervele minime de ţiţei sau produse petroliere. De exemplu, nivelul stocurilor minime va reprezenta cel puţin cea mai mare valoare dintre cantitatea aferentă importurilor nete pe o perioadă de 90 de zile, calculată pe baza mediei zilnice a importurilor nete, şi cantitatea aferentă consumului intern pe o perioadă de 61 de zile, calculată pe baza mediei zilnice a consumului intern. Institutul Naţional de Statistică va furniza datele statistice necesare stabilirii echivalentului în petrol al importurilor nete şi al consumului intern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Potrivit proiectului de lege, nivelul stocurilor minime poate fi redus doar pe perioada operaţiei de înlocuire a unor cantităţi de produse petroliere care fac parte din structura sortimentală a acestora şi numai în măsura în care înlocuirea acelor cantităţi de produse este necesară pentru menţinerea utilităţii stocurilor minime, precum şi în cazul punerii în circulaţie a stocurilor minime, în caz de disfuncţionalitate majoră în aprovizionarea cu ţiţei şi/sau produse petroliere, a situaţiilor de urgenţă deosebită şi a situaţiilor de criză locală.

Stocurile minime se vor constitui cel mai târziu la data de 1 iulie a fiecărui an calendaristic şi se vor menţine, în mod continuu, pentru următoarele 12 luni calendaristice, pe perioada 1 iulie anul curent - 30 iunie anul următor.

ŞTIREA INIŢIALĂ - „Am aprobat proiectul de lege cu privire la transpunerea Directivei 2018/1581 a Comisiei Europene, o directivă care va modifica legea 85/2018 a rezervelor obligatorii de ţiţei ale României. Practic transpunem directiva europeană. Am solicitat procedură de urgenţă Parlamentului pentru a putea fi aprobată cât mai repede, România fiind într-o procedură iniţială de punere în întârziere. Practic directiva modifică practic metoda de calcul a stocurilor, a obligaţiilor de stocare, fiecare stat membru având o obligaţie de stocare a rezervelor energetice, a rezervelor de ţiţei. Practic se stabileşte o uniformitate la nivelul UE, în sensul că stocurile minime se constituie cel mai târziu la data de 1 iulie a fiecărui an calendaristic şi se menţin, în mod continuu, pe o perioadă de 12 luni calendaristice până la data de 30 iunie a anului următor. O operativitate în stabilirea şi verificarea lunară a numărului de zile de îndeplinire a obligaţiei de stocare şi dispunerea de măsuri operative pentru completarea nivelului minim de stocuri dacă este cazul, precum şi majorarea la 1.000 de tone a pragului de la care se introduce obligaţia constituirii şi menţinerii stocului. E o lege obligatorie care intră în preocuparea cu privire la asigurarea stocurilor de ţiţei şi produselor petroliere a României şi a obligaţiei ca stat membru în UE”, a explicat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.