Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE Banca Naţională a României a afişat, marţi, la ora 13.00, un curs valutar oficial, de referinţă, de 5,0378 lei pentru un euro, după ce în jurul prânzului pe piaţa interbancară fusese depăşit pragul psihologic de 5 lei.

Dolarul a ajuns la 4,4517 lei, de la un curs de 4,3903 lei, lira sterlină este cotată de BNR la 5,9272 lei, de la 5,8391 lei, iar francul elveţian este cotat la 5,3932 lei, de la 5,3278 lei.

Potrivit BNR, aurul a fost cotat la 483,5504 lei pentru un gram, faţă de 466,0411 lei.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

ŞTIREA INIŢIALĂ Întrebat, marţi, de News.ro, despre informaţia publicată pe pagina lui Iancu Guda, potrivit căreia în „numai 36 de ore”, BNR a aruncat în primele două zile după anunţul rezultatelor alegerilor prezidenţiale „3 miliarde de euro ca să ţină leul stabil”, Dan Suciu a afrma că nu confirmă acest lucru, dar că poate spune că„, într-adevăr” este „o presiune pe piaţa valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piaţă” şi, în consecinţă, „dobânzile au crescut la ROBOR”.

„Nu confirm, eu nu pot să comentez în termenii aceştia, însă vă pot spune altfel. Vă pot spune că, într-adevăr, e o presiune pe piaţa valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piaţă şi, în consecinţă, dacă vă uitaţi şi astăzi, dobânzile au crescut la ROBOR. Şi încercăm să găsim o cale de echilibru, un optim pentru această situaţie”, a declarat Dan Suciu pentru News.ro.

BNR a afişat, marţi, la ora 13.00, un curs de 1 EURO = 5.0378 Lei. 

În privinţa cursului leu/euro şi a depăşirii acestuia a pragului de 5, Suciu a explicat că această cifră are mai mult un impact psihologic decât unul economic.

„Cifra de 5 are un impact psihologic mai mult, însă nu are un impact economic ridicat, pentru că, spre exemplu, de la 4,97, cât este acum, la 5, diferenţa este minoră şi impactul economic este redus”, a explicat Suciu, adăugând că nu este pentru prima dată când cursul trece de pragul de 5 pe interbancar.

În ceea ce priveşte ROBOR-ul, purtătorul de cuvânt al BNR a spus că acesta poate creşte în continuare dacă situaţia de incertitudine persistă şi afectează „evoluţiile de dobândă”, în sensul de creşteri.

„Avem interimat pe toate nivelurile, ceea ce creează, desigur, această tensiune în piaţă. Important este ca ea să fie ţinută relativ în termeni rezonabili şi să nu dureze cu o perioadă foarte mult timp. Cu cât mai multe elemente concrete, cu atât mai mult acestea vor duce la detensionarea situaţiei”, a spus Dan Suciu.

Într-o intervenţie la Digi 24, Dan Suciu a spus, întrebat despre situaţia de luni, de la Ministerul Finanţelor, care a încercat, fără succes, să se împrumute de la bănci, că nu e „neapărat un capăt de ţară” faptul că a fost ratată o anumită tranzacţie.

„Se refac discuţiile şi vom vedea în zilele următoare dacă Ministerul este capabil să atragă aceşti bani, ceea ce cred că se va întâmpla. Trebuie găsit acel optim în piaţă, între aşteptările Ministerului şi capacitatea şi dorinţa băncilor de a susţine aceste împrumuturi. E un proces de negociere în permanenţă, pe care îl gestionează Ministerul de Finanţe, aşa că nu pot veni cu detali suplimentare”, a afirmat Suciu.

Despre dobânda-cheie, Dan Suciu a spus că aceasta este legată, în primul rând, de evoluţia inflaţiei. „Aceste evoluţii au efecte variate în ceea ce preveste influenţarea inflaţiei. În cazul dobânzii-cheie, decizia va fi luată la jumătatea lunii mai, când avem o şedinţă de politică monetară, până atunci poate avem elemente suplimentoare”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR.

Dan Suciu a recunoscut că, în prezent „sunt îngrijorări” pentru că sunt „toate motivele” pentru acest lucru. 

„Sunt o serie întreagă de incertidini şi o perioadă de interimat, care nu poate contribui la stabilitate. Încercăm să obţinem această stabilitate prin intervenţiile pe care le face Banca Naţională pe diverse căi. Una dintre ele este să regăsim acest echilibru între nivelul cursului şi nivelul dobânzilor. Aşa încât să nu aducem tensiune suplimentare într-o perioadă şi aşa tensionată”, a mai spus Dan Suciu.

Suciu a mai spus că această perioadă este „cea mai sensibilă” din ultimii cel puţin 10 ani.

„A mai fost o situaţie tensionată în timpul primelor zile de pandemie, dar ea s-a liniştit destul de repede, am avut capacitatea să o gestionăm, chiar dacă au fost câteva decizii dificile în acea perioadă, cele legate de amânarea ratelor, de exemplu. Nu suntem în situaţia aceea, suntem într-o situaţie de incertitudine politică majoră, care determină aceste incertitudini pe piaţa valutară şi în economie. Deci de aici vin tensiunile evidente”, a afirmat Suciu.

Acesta spune că, având un preşedinte interimar, un guvern interimar, o perioadă electorală care „durează de ceva vreme”, o „direcţie politică instabilă şi neclară pentru ceea ce va urma în România”, de aici apar „elemente suplimitare de incertitudine”.

„În pandemie, ştiam, până la urmă, care sunt consecinţele economice ale închiderii economiei şi s-a putut reacţiona în timp optim şi eficient. Sperăm să găsim acel optim şi în această perioadă de incertitudine. Avem instrumente, contribuim la găsirea acestui echilibru şi cred că, cel puţin, o perioadă de timp lucrurile vor putea fi ţinute sub un anumit control până când situaţia politică va găsi o cale”, a mai spus Suciu.

Potrivit lui Iancu Guda, este o „realitate” că BNR „a aruncat în primele două zile după alegeri 3 MILIARDE euro ca să ţină RON stabil, adica 4% din toată rezerva naşională. În numai 36 ore, doar din cauza alegerilor din primul tur … triplu decât în prima săptămână de COVID-19 şi dublu faţă de declansarea razboiului din Ucraina de Rusia””, a scris Iancu Guda pe pagina sa de Facebook, postare susţinută cu un grafic Reuters care reliefează oscilaţiile respective.

Guda menţionează şi situaţia în care România „rămâne fără bani în maximum 20-30 zile”, iar cursul trece lejer de 6 lei, inflatia sare peste 15%, dobânzile peste 10% şi se blochează totul financiar, fiscal, dar şi în economia naţională reală”. „Stingem lumina! Este simplu si clar”, este avertismentul lui Iancu Guda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.