Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul aprobă, marţi, un nou set de măsuri care să limiteze efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale. „Pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei pe kWh energie electrică şi 0,31 lei pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh energie electrică şi sau 300 metri cubi de gaze naturale se va plăti 0,68 lei pentru kWh la energie electrică şi circa 0,22 lei pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse”, a explicat prim-ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE „Astăzi am aprobat ordonanţa de urgenţă prin care, începând cu data de 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic pentru toţi consumatorii casnici, pentru toţi românii care deţin o locuinţă, scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 bani pe kW pentru energie electrică şi de la 37 bani pe kW la 31 bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus faţă de acest lucru consumă 500 kW lunar şi 300 metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară şi practic vor plăti 68 de bani pentru energie electrică şi circa 22 de bani pentru gaze naturale. Şi aici vorbim de toate taxele incluse”, a declarat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de marţi a Guvernului.

El a mai spus că „în plus, faţă de categoriile care erau înainte în lege – spitale, şcoli, grădiniţe, universităţi şi organizaţii neguvernamentale am introdus, am lărgit această schemă pentru aproape toţi consumatorii non-casnici şi aici mă refer absolut la toţi consumatorii non-casnici, cu excepţia marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de ordonanţa 81, pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, o schemă în care numai anul trecut am plătit 130 milioane euro şi pentru ei suntem în discuţii cu Comisia Europeană să reînnoim această schemă”.

De asemenea, acesta a vorbit şi despre CET-uri şi faptul că ele nu beneficiază de acest preţ plafonat, deoarece o altă schemă de ajutor este în vigoare.

„CET-urile nu beneficiază de acest preţ plafonat pentru că în această lege 259, prin aprobarea ordonanţei, au o schemă de ajutor. Vă aduc aminte că CET-urile sunt sprijinite de la Guvern, prin această schemă de ajutor, prin această lege, cu jumătate din diferenţa între preţul gazului natural şi preţul de referinţă de 250 lei şi nu beneficiază de această schemă producătorii de energie electrică evident pentru energia consumată, autoconsumată sau gazul natural pe care îl folosesc în aprinderea cărbunelui sau a altui combustibil. Practic avem o plajă foarte mare de consumatori non-casninici, acolo unde preţul este plafonat la 1 leu per kW la energie electrică şi la 37 de bani per kW la gazele naturale”, a explicat ministrul Energiei.

ŞTIREA INIŢIALĂ „Aprobăm în şedinţa de Guvern de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetăţenilor şi al economiei, astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă şi la desfăşurarea activităţii economice în condiţii de competitivitate. Astfel, pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei pe kWh energie electrică şi 0,31 bani pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh energie electrică şi sau 300 metri cubi de gaze naturale se va plăti 0,68 lei pentru kWh la energie electrică şi circa 0,22 lei pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse. Am decis, de asemenea, ridicarea nivelului de compensaţie pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească, având nevoie acum mai mult ca oricând de susţinere pentru redresarea post pandemie. Pentru consumatorii non-casnici, IMM şi industria alimentară vom plafona preţurile la un leu pe kWh TVA inclus pentru energie electrică şi 0,37 lei kWh la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat. În ceea ce priveşte măsurile de care beneficiază marii consumatori de energie, după cum se ştie, în decembrie anul trecut au fost alocate 130 milioane euro pentru susţinerea acestora”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de marţi de la Palatul Victoria.

El a vorbit şi despre continuarea măsurilor de sprijin de care beneficiază marii consumatorii de energie şi discuţiile cu reprezentanţii CE în acest scop.

„La nivelul Ministerului Energiei se discută în prezent cu reprezentanţii Comisiei Europene în vederea continuării acestei forme de sprijin.  Am finalizat acest set de noi  măsuri care se va aplica pentru lunile februarie şi martie, după consultările avute atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi cu partenerii sociali, cu sindicate din mai multe domenii, precum şi cu reprezentanţi din diferite sectoare de activitate. Discuţiile ne-au ajutat să înţelegem dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii şi economia şi să luăm măsuri mai bune, ţintite, pentru a interveni eficient cu soluţii în această criză economică. În acest sens am decis săptămâna trecută înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energie. Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având ca atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung, în vederea limitării creşterii preţurilor la energie”, a conchis Ciucă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.