Premierul Nicolae Ciucă a declarat că noul Acord de Parteneriat 2021-2027 dintre România şi Comisia Europeană semnat, miercuri la Alba Iulia, „înseamnă pentru România capacitatea de a finanţa proiecte vitale de dezvoltare în valoare totală de 45,1 miliarde de euro, din care 31,5 miliarde de euro alocare de la bugetul Uniunii Europene şi 13,6 miliarde de euro alocare de la bugetul naţional”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a transmis, miercuri seară, într-un comunicat de presă, că semnarea Acordului de Parteneriat Pentru 2021 – 2027, la Alba Iulia, este un moment istoric, care pune la dispoziţia României 43 de miliarde de euro.  

”Acest Acord deschide calea pentru investirea a peste 31 miliarde euro din Politica de Coeziune, în România. Această sumă reprezintă peste 1.600 euro pe persoană. În aceste vremuri dificile, cu criză după criză, este mai important decât oricând să construim un fundament solid pentru viitoarele investiţii. Şi, în fapt, acest Acord de Parteneriat reprezintă mai mult decât bani. Este o punte peste apele agitate ale crizei, către viitorul pe care vrem să-l creăm împreună, în conformitate cu obiectivele şi valorile noastre comune ca europeni”, a declarat Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune şi Reforme, citată în comunicat.

Acordul prevede o alocare totală constituită din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European Plus, Fondul de Coeziune, Fondul pentru o Tranziţie Justă şi Fondul European pentru Afaceri Maritime de 43 miliarde euro, din care 31,5 miliarde euro alocare europeană.  

Potrivit MIPE, toate investiţiile cuprinse în Politica de Coeziune sunt stabilite pe baza analizei decalajelor şi a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor şi nevoilor, inclusiv la nivel microregional, şi cuprind domenii precum creşterea competitivităţii economice şi a nivelului de digitalizare, modernizarea sistemului de sănătate, dezvoltarea infrastructurii de transport, ocuparea forţei de muncă, tranziţia către o economie verde, combaterea sărăciei, pescuit şi acvacultură durabile. 

Descentralizarea dezvoltării regionale, autonomia financiară a marilor servicii publice şi un program operaţional dedicat combaterii sărăciei, elemente-cheie în accesarea fondurilor 

”Documentul strategic semnat astăzi marchează pentru România câteva elemente de cotitură în dezvoltarea sa. În primul rând, descentralizarea dezvoltării regionale aşteptată de primari, autorităţi locale şi judeţene, dar şi de milioane de oameni care vor ca viaţa lor să fie mai bună, deschide perspectiva clară a unei bune administrări a fondurilor ce sunt încredinţate regiunilor. Un alt element de cotitură este obţinerea autonomiei financiare a marilor servicii publice, începând cu programul operaţional pilot pentru Sănătate, elaborat ca un program multifond. România are de acum şansa să-şi securizeze finanţarea marilor servicii publice deoarece concentrăm la un loc fondurile destinate infrastructurii, resurselor umane din domeniul medical, cercetării, digitalizării pentru ca fondurile europene în final să se regăsească în calitatea serviciilor publice. Nu în ultimul rând, ne vom concentra pe direcţionarea fondurilor europene pentru sprijinul celor aflaţi în sărăcie. Multiplele crize ne-au demonstrat că trebuie să găsim soluţii pentru a sprijini pe cei aflaţi în nevoi. România are de acum un program operaţional dedicat în exclusivitate combaterii sărăciei şi sprijinul celor vulnerabili. Şi acestea sunt doar o parte dintre elementele ce alcătuiesc acordul de parteneriat”, a transmis ministrul Marcel Boloş. 

Apeluri de proiecte în valoare de 24 miliarde de euro, lansate până la finalul anului viitor 

Separat de Acordul de Parteneriat, România a transmis Comisiei Europene în vara acestui an cele 16 programe operaţionale aferente Politicii de Coeziune pentru perioada de programare 2021 – 2027, dintre care Programul Operaţional Asistenţă Tehnică a fost deja aprobat în luna august, iar celelalte (Programul Transport, Programul Dezvoltare Durabilă, Programul Incluziune şi Demnitate Socială, Programul Educaţie şi Ocupare, Programul Sănătate, Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare şi Programul Tranziţie Justă, precum şi pentru toate cele 8 programe regionale) se află în curs de analiză şi revizuire în urma observaţiilor primite din partea structurilor Comisiei. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene are drept obiectiv finalizarea procesului de negociere formală şi aprobare a programelor până la sfârşitul anului în curs. 

Pentru a asigura predictibilitate beneficiarilor de fonduri europene şi pentru a asigura astfel calitatea proiectelor depuse, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, împreună au autorităţile de management, au stabilit calendarul lansării pentru apelurile de proiecte, astfel încât majoritatea ghidurilor solicitantului aferente programelor finanţate în cadrul politicii de coeziune 2021-2027 vor fi publicate în dezbatere si apelurile de proiecte aferente acestora vor fi lansate până la sfârşitul anului 2023. Se estimează că, până la finalul anului viitor, vor fi lansate apeluri de proiecte în valoare de aprox. 24 miliarde euro. 

În ceea ce priveşte execuţia Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, până la această dată, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanţări şi rambursări, aferente programelor finanţate din FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistenţă Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit şi Afaceri Maritime) şi din FEAD (PO Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate) se situează la aprox. 23,9 miliarde euro (3,9 miliarde euro în anul 2022), ceea ce reprezintă aprox. 67% din alocarea UE aferentă acestor programe. Astfel, ţara noastră se situează pe locul 5 faţă de celelalte state membre ale UE. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: „În numele Guvernului României şi al cetăţenilor români vă urez bun-venit la Alba-Iulia, simbol al unităţii românilor, dar şi dovadă vie a succesului utilizării banilor europeni. Suntem recunoscători pentru cooperarea solidă între Comisia Europeană şi autorităţile naţionale în procesul de planificare strategică şi programare a fondurilor europene pentru perioada 2021-2027. În aceste vremuri incerte, răspunsul nostru la aceste crize trebuie să fie dat prin solidaritate şi investiţii orientate spre viitor. Acordul de Parteneriat al României cu Uniunea Europeană pentru perioada 2021-2027, pe care îl semnăm astăzi, reprezintă un pas important pentru dezvoltarea unor proiecte care corespund noilor obiective ale politicilor europene, dar şi provocărilor curente cu care ne confruntăm pe scena economică, geopolitică şi socială. Politica de Coeziune reprezintă principalul instrument prin care se diminuează diferenţele de dezvoltare dintre regiunile noastre şi trebuie să rămână prioritară până când disparităţile de dezvoltare vor fi corectate”, a afirmat Nicolae Ciucă, miercuri, la ceremonia de semnare de la Alba Iulia a Acordului de Parteneriat 2021-2027 dintre România şi Comisia Europeană, la care a participat şi Elisa Ferreira, comisarul european pentru Coeziune şi Reforme.

Premierul a mai precizat că „acest nou Parteneriat cu Uniunea Europeană înseamnă pentru România capacitatea de a finanţa proiecte vitale de dezvoltare în valoare totală de 45,1 miliarde de euro, din care 31,5 miliarde de euro alocare de la bugetul Uniunii Europene şi 13,6 miliarde de euro alocare de la bugetul naţional”.

„Vom dezvolta proiecte de infrastructură de transport sau din domeniul sănătăţii, dezvoltare durabilă, dezvoltare inteligentă şi digitalizare, programe de educaţie, ocuparea forţei de muncă, incluziune şi demnitate socială. Toate acestea se reflectă în Programele Operaţionale, parte a Acordului de Parteneriat pe care îl semnăm astăzi. Este cea mai mare sumă de bani europeni pe care România o primeşte de la aderarea la Uniune într-o singură perioadă bugetară multianuală. Corelate cu alocarea a aproape 30 de miliarde de euro pe care o putem accesa prin  prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, aceste noi oportunităţi de finanţare înseamnă pentru România o şansă în plus în direcţia dezvoltării. La nivelul Guvernului, suntem decişi să o abordăm cu maximum de responsabilitate şi transparenţă, din respect pentru cetăţeni, pentru banul public şi pentru viitorul ţării noastre”, a mai spus Ciucă.

El a adăugat că  România a planificat fondurile aferente Politicii de Coeziune în strânsă complementaritate cu resursele alocate prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă şi prin celelalte instrumente europene, astfel încât toate resursele să conveargă către investiţii strategice, vizibile, cu impact major în economie şi societate şi cu rezultate sustenabile pe termen lung.

„Avem resursele necesare pentru a schimba România în bine. Avem şi experienţa perioadelor de programare anterioare, iar exemplele de succes trebuie urmate şi bunele practici, continuate. Este demonstrat, la nivel european şi este valabil şi pentru România că fiecare euro investit prin Politica de Coeziune aproape îşi triplează valoarea în economie. De aceea suntem decişi să ducem la bun sfârşit implementarea reformelor şi investiţiilor cheie pe care ni le-am propus pentru următorii ani, pentru a obţine o economie cu emisii reduse de carbon, interconectarea regiunilor ţării, sprijinirea mediului de afaceri, investiţii substanţiale în sănătate, în capitalul uman, dar şi sprijinirea persoanelor vulnerabile şi combaterea sărăciei. România a făcut paşi importanţi pe calea descentralizării, oferind  premisele ca regiunile noastre să-şi poată atinge potenţialul maxim de dezvoltare şi să devină competitive la nivel european, răspunzând nevoilor cetăţenilor la nivel local.  Apreciem susţinerea Comisiei în acest sens, ne bazăm pe aceeaşi susţinere şi în continuare şi vă mulţumesc cu această ocazie, doamnă Comisar Ferreira, şi tuturor partenerilor naţionali pentru excelenta colaborare pe parcursul negocierilor informale, cât şi în procesul de aprobare a Acordului de Parteneriat şi de negociere a Programelor. Îmi exprim încrederea că împreună vom construi şi vom asigura o nouă perioadă de programare de succes din perspectivă europeană, naţională şi regională în acelaşi timp”, a conchis prim-ministrul Ciucă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.