Apple a prezentat marţi computerul notebook MacBook Air, primul prevăzut cu un microprocesor proiectat de Apple, numit M1, care va apropia din punct de vedere tehnologic computerele Mac şi iPhone-urile, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul cip marchează o îndepărtare de tehnologia Intel, care a fost folosită pe computerele Mac timp de aproape 15 ani.

De asemenea, este un progres pentru computerele Apple, care au fost eclipsate de iPhone-uri, chiar dacă generează vânzări de zeci de miliarde de dolari pe an,

Apple speră că dezvoltatorii vor crea familii de aplicaţii care să funcţioneze atât pe computere cât şi pe telefoane.

Potrivit reprezentanţilor Apple, M1 are rolul să fie atât eficient cât şi rapid, să îmbunătăţească viaţa bateriilor, iar cea mai nouă versiune a sistemului de operare al Apple să fie conectată la procesor.

M1 este cipul pe care Apple îl va folosi în locul soluţiilor Intel, iar MacBook Air, MacBook Pro de 13 inch şi Mac mini vor fi primele produse ale companiei care-l vor folosi.

Aşa cum a anunţat în urmă cu mai multe luni, Apple a prezentat un chipset propriu, bazat pe arhitectura ARM, care va fi folosit în cadrul propriilor laptopuri şi desktop-uri în locul procesoarelor Intel.

M1 este construit pe acelaşi proces de 5nm ca A14 Bionic, care se regăseşte în cele mai noi iPhone-uri, însă este dezvoltat special pentru Mac. Procesorul acestuia are 8 nuclee (4 rapide, 4 eficiente) şi oferă, conform Apple, cea mai mare performanţă per megawat.

Compania americană mai susţine că placa video integrată în M1 este cea mai rapidă de acest tip din lume.

Alte tehnologii integrate în M1 sunt suportul pentru USB 4, un motor neuronal cu 16 nuclee, o arhitectură universală de memorie, motoare de codare şi decodare multimedia şi, bineînţeles, funcţii de securitate.

Primele produse Apple care vor trece la noul cip sunt MacBook Air (de la 999 de dolari), MacBook Pro de 13 inch (de la 1.299 de dolari) şi Mac mini (de la 699 de dolari).

Versiunea de bază a noilor MacBook Air şi MacBook Pro include o placă video cu 7 nuclee, un SSD de 256GB şi 8GB memorie RAM.

Un MacBook Air cu 16GB RAM şi SSD de 2 TB va costa 2.049 de dolari. Autonomia acestuia va ajunge la 18 ore pentru redare video.

Directorul pentru software al Apple, Craig Federighi, a spus că Adobe va oferi softul Photoshop pentru Mac-urile bazate pe M1 la începutul anului viitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.