Unii proprietari de telefoane Huawei se întreabă dacă trebuie să opteze pentru o altă marcă, în urma anunţului Google că îşi va suspenda afacerile cu producătorul chinez de dispozitive mobile, punând în pericol accesul la aplicaţiile Gmail, YouTube şi Chrome, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Google a anunţat luni că va respecta ordinul preşedintelui Donald Trump de a opri livrările către Huawei, ceea ce înseamnă că nu va mai putea oferi aplicaţiile sale pentru Android cumpărătorilor de telefoane Huawei.

Ordinul dat de preşedinte companiilor americane ar putea afecta zeci de milioane de consumatori din Europa, cea mai mare piaţă a Huawei în afară de China continentală.

”Sunt absolut şocată”, a declarat la Londra o olandeză deţinătoare a unui telefon nou Huawei P smart+, după anunţul Google. Ea se gândeşte deja să economisească pentru a cumpăra un telefon de la o altă companie.

Măsura lui Trump, motivată de îngrijorarea că echipamentele Huawei pot fi folosite de guvernul chinez pentru spionaj, ar putea deturna ambiţia Huawei de a depăşi Samsung ca cel mai mare producător de telefoane din lume.

”Îmi place telefonul atât de mult. Mă tem că voi fi nevoit la un moment dat să cumpăr alt telefon”, a spus Anthony Chiringa, care locuieşte la Nairobi şi a cumpărat un telefon Huawei Y7, pentru 180 de dolari, în urmă cu două săptămâni.

Economii emergente cum este Kenya sunt esenţiale pentru ambiţiile Huawei, care doreşte să vândă mai multe telefoane cu preţuri medii în afara Chinei. India, unde Huawei are o cotă de piaţă de sub 10%, este o altă piaţă posibil importantă.

Huawei a anunţat luni că va continua să  ofere actualizări de securitate şi servicii pentru smartphone-urile şi tabletele deja vândute.

O echipă a Google care lucrează pentru sistemul de operare Android a informat utilizatorii de telefoane Huawei de pe contul de Twitter @Android că va respecta măsurile SUA, asigurându-se în acelaşi timp că servicii precum Google Play & security de la Google Play Protect vor continua să funcţioneze pe dispozitivele Huawei existente.

Reacţiile utilizatorilor au variat de la frustrare la îngrijorare.

“ Din cauza unei legi americane pedepsiţi milioane de utilizatori internaţionali prin interzicerea lor”, a scris Andreas Benjaminsen, care s-a descris drept un entuziast al aplicaţiilor open source pe contul @photolsen.

Operatorii de telecomunicaţii, care oferă clienţilor telefoane în cadrul abonamentelor pentru servicii de voce şi date, încearcă să stabilească impactul deciziei Google asupra afacerilor lor.

”Analizăm detaliile ordinului executiv pentru a înţelege posibilele implicaţii pentru clienţii noştri”, a anunţat compania spaniolă Telefonica, al treilea mare operator mobil din Europa.

Operatorul de telecomunicaţii Three din Marea Britanie a anunţat clienţii că routerele şi dispozitivele Huawei vor continua să funcţioneze, dar că va încerca să obţină informaţii suplimentare.

”Discutăm cu Huawei şi vom oferi informaţii de îndată ce le vom avea”, a arătat compania într-un comunicat.

Huawei este cel mai mare producător de echipamente de reţele de telecomunicaţii din lume şi este în conflict cu SUA în legătură cu securitatea sistemelor şi dispozitivelor.

Fondatorul şi directorul general al Huawei, Ren Zhengfei, declarase înainte de anunţul de sâmbătă al Google că creşterea Huawei ar putea încetini, dar numai uşor, din cauza acţiunilor recente ale SUA împotriva companiei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.