Un nigerian supranumit "Ray Hushpuppi, care îşi etala pe Instagram automobilele Rolls Royce, ceasurile luxoase şi hainele de designer, este acuzat în Statele Unite de conspiraţie pentru spălare de bani, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ramon Olorunwa Abbas a fost adus vineri la un tribunal federal din Chicago. El este acuzat de conspiraţie pentru spălarea a sute de milioane de dolari prin scheme de ilegalităţi cibernetice.

Potrivit acuzaţiilor federale, una dintre victime era client al unei firme de avocatură din New York care a pierdut aproape 1 milion de dolari în 2019.

Abbas a fost arestat luna trecută de către autorităţile din Arabia Saudită şi transferat în SUA în această săptămână de către FBI.

Potrivit procurorilor, Abbas este unul dintre liderii unei reţele globale care foloseşte accesarea computerelor, compromiterea emailurilor companiilor şi spălarea de bani pentru a fura milioane de dolari.

”Acest caz ţinteşte un jucător cheie al unei conspiraţii transnaţionale care ducea un stil de viaţă luxos într-o altă ţară în timp ce oferea un paradis pentru bani furaţi în jurul lumii. Aşa cum demonstrează acest caz, biroul meu va continua să tragă la răspundere infractorii, indiferent unde trăiesc aceştia”, a afirmat procurorul  Nick Hanna într-un comunicat.

Potrivit Departamentului de Justiţie, contul de Instagram Hushpuppi, care are 2,4 milioane de urmăritori, îl arată pe Abbas în sau lângă avioane, cumpărând produse de lux, în faţa unor Rolls Royce-uri, un Ferrari şi alte automobile scumpe.

În biografia sa, Hushpuppi afirmă că este dezvoltator imobiliar.

Potrivit paginii de Facebook a Poliţiei din Dubai, Abbas şi alte 11 persoane au fost arestate în timpul raidurilor în care autorităţile au confiscat aproape 41 de milioane de dolari, 13 maşini de lux în valoare de 6,8 milioane de dolari şi dovezi din telefoane şi computere care conţin peste 100.000 de dosare de fraudă şi adresele a aproape 2 milioane de posibile victime.

O plângere penală depusă luna trecută susţine că Abbas şi o persoană al cărei nume nu este cunoscut au conspirat să spele fonduri de 14,7 milioane furate în 2019 de la instituţie financiară străină.

Abbas este, de asemenea, acuzat că a conspirat să facă parte dintr-o tentativă a unui furt de 124 de milioane de dolari de la un club de fotbal din Premier League. Plângerea nu menţionează care echipă a fost vizată sau dacă încercarea a avut succes.

Autorităţile au declarat că acesta a făcut parte dintr-o schemă care a fraudat un client al unei firme de avocatură din New York pentru aproximativ 922.857 de dolari, în octombrie 2019.
FBI acuză în plângerea penală că Abbas şi alţii au păcălit un angajat al unei firme de avocatură pentru a transmite online bani destinaţi unei refinanţări imobiliare într-un cont utilizat de Abbas şi alţi conspiratorii.

Abbas, în vârstă de 37 de ani, este reţinut la Metropolitan Correctional Center, Chicago. El va fi transferat la Los Angeles în săptămânile următoare, potrivit Departamentului Justiţiei.

Dacă va fi condamnat pentru spălare de bani, acesta va risca o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.