Un ministru britanic s-a oferit să medieze conflictul dintre Airbus şi Qatar Airways cu privire la defectele costisitoare de la suprafaţa avioanelor de pasageri A350 ale producătorului european de avioane, au declarat trei persoane familiare cu această situaţie, citate de Reurters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Investiţiilor, Gerry Grimstone, a făcut oferta de a găzdui o întâlnire a părţilor, înainte de escaladarea conflictului, avertizând că va folosi o procedură în instanţele engleze pentru a solicita o evaluare juridică independentă.

Întrebat de Reuters despre oferta prealabilă de mediere, un oficial britanic a confirmat vineri propunerea şi a spus că reflectă ”importanţa investiţiilor Airbus şi Qatar pentru Regatul Unit”. Airbus şi Qatar Airways au refuzat să comenteze.

Persoane familiare cu situaţia au spus că există puţine semne că oferta a fost acceptată, în timp ce cele două părţi se îndreaptă către o luptă legală referitoare la impactul defectelor de vopsitorie şi a altor defecte ale suprafeţei avioanelor.

Qatar Airways afirmă că i s-a ordonat de către autoritatea de reglementare să consemneze la sol 20 dintre cele 53 de avioane A350 ale sale, din cauza deteriorării unui strat de protecţie împotriva fulgerelor, argumentând că absenţa unei cauze fundamentale a pus-o în imposibilitatea de a determina dacă siguranţa este afectată.

Airbus spune că înţelege cauza şi a acuzat joi transportatorul din Golf că a denaturat problema ca o problemă de siguranţă şi că a refuzat să accepte un plan de reparaţii.

Experţii din industrie spun că disputa între producătorul european de avioane şi Qatar este fără precedent.

O investigaţie a Reuters a dezvăluit săptămâna trecută că şi alte câteva companii aeriene au raportat defecte, deşi niciuna nu a consemnat la sol avionul destinat curselor pe distanţe lungi.

Qatar Airways nu a răspuns până acum la declaraţia juridică a Airbus, care a fost emisă joi seara târziu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.