Uniunea Europeană intenţionează să extindă reglementările referitoare la securitatea şi confidenţialitatea comunicaţiilor la servicii web precum Skype, deţinut de Microsoft, şi WhatsApp, oferit de Facebook, ceea ce ar putea limita modul în care companiile se folosesc de criptare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste reglementări sunt aplicate în prezent furnizorilor de servicii de telecomunicaţii cum sunt Vodafone şi Orange.

Potrivit unui document intern al Comisiei Europene obţinut de Reuters, instituţia vrea să extindă o parte din aceste reguli la companiile web care oferă servicii de voce şi mesagerie prin intermediul Internetului.

Operatorii de telecomunicaţii se plâng de mult timp că grupuri ca Alphabet, compania mamă a Google, Microsoft şi Facebook sunt supuse unor reglementări mai relaxate, chiar dacă oferă servicii similare, cerând aplicarea unor prevederi similare.

Totodată, operatorii susţin că Google şi Facebook pot câştiga bani din folosirea datelor utilizatorilor.

”Spre deosebire de companiile de telecomunicaţii, companiile de Internet sunt jucători globali cărora li se permite să exploateze comercial datele referitoare la trafic şi localizare pe care le colectează”, se arată într-un răspuns al Orange la consultarea publică lansată de UE referitoare la propunerile de reformă.

Potrivit ”ePrivacy Directive", operatorii de telecomunicaţii trebuie să protejeze comunicaţiile utilizatorilor şi să asigure securitatea reţelelor, nefiind permisă stocarea datelor privind traficul şi locul unde se află clienţii.

Reglementările UE permit guvernelor naţionale să restricţioneze dreptul la confidenţialitate, din motive de securitate naţională şi de aplicare a legii.

Multe companii de tehnologie, cum sunt Google şi Facebook, criptează serviciile de mesagerie şi email. Acestea suţin că nu este nevoie ca reglementările din telecomunicaţii să fie extinse la serviciile web şi că UE nu ar trebui să le impună cum să protejeze comunicaţiile utilizatorilor.

Facebook, care criptează total WhatsApp, a afirmat în răspunsul către Comisia Europeană că extinderea reglementărilor la serviciile de mesagerie online ar însemna că nu va putea să garanteze securitatea şi confidenţialitatea comunicaţiilor prin criptare, ”pentru că guvernele vor avrea opţiunea  de a restricţiona dreptul la confidenţialitate, din motive de securitate naţională”.

”Astfel, orice extindere a ePrivacy Directive nu trebuie să aibă drept consecinţă nedorită subminarea confidenţialităţii pe care vrea să o protejeze”, a a explicat Facebook.

Companiile de tehnologie au intrat în contradicţie cu guvernele şi poliţia, în privinţa utilizării criptării, considerată de către susţinătorii ei ca vitală pentru protejarea confidenţialităţii utilizatorilor privaţi şi companiilor.

În documentul UE se arată că obligaţiile companiilor de Internet în domeniul confidenţialităţii urmează să fie definite.

Executivul UE va propune o reformă a reglementărilor legate de confidenţialitatea datelor pe Internet spre sfârşitul acestui an, iar o reformă mai amplă a reglementărilor în comunicaţii în septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.