Comisia Europeană a anunţat joi că va iniţia o dispută oficială la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva politicii tarifare ”reciproce” a Statelor Unite şi a taxelor vamale aplicate autoturismelor şi pieselor auto, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În paralel, executivul european a lansat o consultare publică privind un pachet de contramăsuri ce vizează importuri americane în valoare de 95 miliarde de euro (aproximativ 107,4 miliarde de dolari). Aceste măsuri ar urma să fie aplicate dacă nu se ajunge la un acord comercial cu Washingtonul.

Lista de produse vizate cuprinde sute de articole din agricultură şi industrie, inclusiv bourbon, tequila şi alte băuturi spirtoase – un subiect sensibil în relaţiile comerciale transatlantice, mai ales după ce preşedintele Donald Trump a ameninţat în martie cu un tarif de 200% asupra băuturilor alcoolice din UE. Deocamdată, nu a fost stabilit un nivel precis al tarifelor de retorsiune.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

UE urmăreşte în prezent negocierea unui acord care să evite impunerea tarifelor de 20% asupra tuturor importurilor din SUA, anunţate de administraţia Trump. În plus, SUA au aplicat deja o taxă de 25% asupra tuturor vehiculelor importate, afectând în mod direct marii producători auto europeni, dar şi o taxă similară pentru importurile de oţel şi aluminiu.

Numeroase componente pentru avioane şi vehicule se regăsesc pe lista publicată joi de Comisie, măsuri ce ar putea afecta companii americane precum Boeing.

”Este poziţia fermă a Uniunii Europene că aceste tarife americane încalcă flagrant regulile fundamentale ale OMC,” a transmis Comisia Europeană într-un comunicat.

”Scopul UE este de a reafirma că regulile internaţionale convenite trebuie respectate şi că niciun membru OMC, inclusiv SUA, nu poate acţiona unilateral,” se mai arată în document.

Disputa va începe printr-o cerere oficială de consultări la OMC. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: ”UE rămâne pe deplin angajată în găsirea unor soluţii negociate cu SUA. Credem că se pot încheia acorduri avantajoase pentru consumatori şi întreprinderi de ambele părţi ale Atlanticului.”

UE a suspendat un prim set de contramăsuri aprobate în aprilie de statele membre – ca reacţie la tarifele pe metale – pentru a permite desfăşurarea negocierilor. Dacă vor fi aplicate, noile măsuri ar viza bunuri americane în valoare de aproximativ 21 miliarde de euro, de la produse agricole la articole de îmbrăcăminte, cu o taxă medie de 25%.

John Plueger, directorul executiv al Air Lease Corp, a declarat într-o teleconferinţă cu analişti pe 6 mai: ”Orice măsuri care ar ameninţa livrările de avioane Boeing către Europa, în plus faţă de cele către China, ar constitui o provocare majoră, chiar dacă răspunderea aparţine companiilor aeriene.”

Plueger a adăugat că dacă tarifele vor rămâne pe termen lung, acest lucru ar putea încuraja producătorii americani de avioane să deschidă linii de producţie în afara SUA.

În acest context tensionat, Marea Britanie a devenit prima ţară care a încheiat un acord comercial cu SUA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.