Un grup de investitori olandezi, alături de oameni de afaceri români, construiesc în Vama Buzăului, din judeţul Braşov, la poalele Munţilor Ciucaş, 68 de case ecologice ultramoderne. Staţiunea Valley 21 va fi gata complet în anul 2020, iar valoarea investiţiei este de 15 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unul dintre fondatorii proiectului, Gerard Doedee, spune că a ales să investească în Vama Buzăului după ce s-a îndrăgostit de Transilvania.

"Am fost în România prima dată în 2008 la invitaţia unui prieten şi atunci m-am îndrăgostit de Trasilvania. Am ales Vama Buzăului pentru frumuseţea neatinsă a locurilor şi tradiţiilor, care s-au păstrat de sute de ani. Locuinţele sunt prietenoase cu mediului, dar păstrăm confortul unei case premium“, a declarat Gerard Doedee, fondatorul proiectului Valley 21.

Ideea de a face o staţiune într-o astfel de zonă montană superbă a venit în 2010 şi s-a concretizat ulterior într-un parteneriat public - privat între investitorul olandez şi Primăria din Vama Buzăului. Astfel, investitorii au venit cu banii, iar Primăria a pus la dispoziţie terenul, cu condiţia ca aspectul zonei să rămână acelaşi.

Construcţia primei case, care este deja gata, a început numai după ce s-au îndeplinit toate condiţiile legate de mediu.

Staţiunea Valley 21 este certificată de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi.

"Vama Buzăului este un coţ de rai, cu un peisaj minunat şi oameni minunaţi. Ne dorim să dezvoltăm turismul în zonă, dar fără să afectăm mediul mai ales că Vama Buzăului este o localitate cu poluare zero. Orice s-a făcut aici a fost cu acordul locuitorilor comunei. De aceea, ne-am asigurat atunci când ne-am asocialt în acest proiect că totul este într-o perfectă integrare cu mediul şi am obţinut acordul oamenilor pentru investiţie“, a spus Tiberiu Chirilaş, primarul comunei Vama Buzăului.

Cele 68 de case, care vor fi construite pe 68 de hectare de teren, au un design inspirat din locuinţele tradiţionale din zonele de munte ale României şi au fost realizate de un tânăr arhitect italian care a colaborat cu o companie din Rotterdam. Casele se încadrează perfect în peisaj, au panouri fotovoltaice pentru energie electrică şi apă caldă, apa curentă vine direct din izvoarele din zonă, iar terasele au acoperiş verde.

În plus, încălzirea se face cu şeminee de ultimă generaţie care consumă foarte puţină energie.

"Am vrut că construim în aşa fel încât să profităm de peisajul superb, dar fără a altera în niciun fel aspectul zonei. Casele se încadrează perfect în teren, chiar sub nivelul solului, au acoperiş verde care vara ţine răcoare şi eliberează şi oxigen în atmosferă. Casele vor fi la distanţă unele de altele pentru a nu obtura priveliştea şi sunt poziţionate pentru a avea cât mai mult timp lumină naturală“, a declarat Luca Fornaroli, arhitectul Valley 21.

Pe lângă cele 68 de locuinţe, staţiunea prevede şi complex pentru rezidenţi aşezat chiar la intrare. Aici vor fi servicii de pază, de întreţinere a locuinţelor, dar şi o cafenea şi un restaurant, unde se vor servi produse tradiţionale ale zonei. În plus, se vor amenaja mai multe piscine naturale care vor capta apă din râu, care va fi filtrată.

Locuinţele, care vor costa între 167.500 de euro şi 285.000 de euro, au între 92 şi 118 metri pătraţi suprafaţă utilă şi dispun de living, terasă, două sau trei dormitoare şi două băi. Casele vor fi vândute direct clienţilor, dar pot fi şi închiriate de către turişti.

Investiţia, care se ridică la 15 milioane de euro, va fi finalizată la începutul anului 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.