Preşedintele american Donald Trump a sugerat că mult aşteptatul acord comercial cu China ar putea fi semnat în statul agricol Iowa, care a fost grav afectat de tarife în cele 16 luni de război comercial dintre Statele Unite şi China, cele mai mari două economii ale lumii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump a declarat vineri seara că negocierile pentru ”faza întâi” a acordului comercial decurg bine şi că speră ca acordul să fie semnat cu preşedintele chinez Xi Jinping în Statele Unite, atunci când discuţiile vor fi finalizate.

”Analizăm mai multe locaţii. Ar putea fi chiar în Iowa. Discutăm despre locaţii, dar trebuie mai întâi să încheiem acordurile”, a spus Trump reporterilor, la Casa Albă.

Trump şi Xi se aşteptau să semneze acordul la summitul pentru Cooperare Economică în Asia Pacific (APEC), care urma să aibă loc pe 16-17 noiembrie, dar planurile au fost anulate miercuri, când Chile a anunţat că nu poate fi gazda evenimentului din cauza protestelor din ţară.

Trump a spus că ar prefera ca semnarea acordului să aibă loc în Statele Unite.

”Aş face-o în Statele Unite. Întrebat dacă şi Xi ar fi de acord, Trumo a spus: ”Ar fi”.

Preşedintele american a spus că Iowa, un stat de o importanţă majoră pentru alegerile prezidenţiale din 2020, ar fi un loc potrivit.

”Ne gândim la Iowa, ştiţi de ce, pentru că ar fi cea mai mare comandă din istoria fermierilor. Aşa că pentru mine Iowa este justificată. Iubesc Iowa. Este o posibilitate”, a spus preşedintele.

Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din 2016 în Iowa, cu 51,1% din voturi, comparativ cu 41,7% din voturi obţinute de democrata Hillary Clinton.

Preşedintele a obţinut în Iowa cea mai mare diferenţă de voturi comparativ cu oricare alt candidat republican, de la alegerea preşedintelui Ronald Reagan în 1980.

Nu este clar totuşi dacă China ar fi de acord ca acordul comercial să fie semnat în Statele Unite.

Xi a mai vizitat statul Iowa în 1985, când conducea o delegaţie guvernamentală de cercetători în domeniul agricol.

Când a fost ales vicepreşedinte în 2012, Xi a revenit într-un oraş din estul Iowa, Muscatine, pentru a se întâlni cu familia care l-a găzduit în 1985.

În timp ce războiul comercial dintre SUA şi China a dus la reducerea exporturilor americane de soia şi alte culturi, Trump a încercat să compenseze impactul asupra fermierilor prin intermediul unui ajutor comercial de 28 de miliarde de dolari, acordat în ultimii doi ani, iar susţinerea sa în rândul fermierilor se menţine ridicată.

Rata de aprobare a lui Trump era de 71%, pe 23 august, în scădere de la 79% în iulie, potrivit unui sondaj efectuat de publicaţia economică Farm Journal Pulse în rândul a 1.153 de fermieri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.