Preşedintele SUA, Donald Trump, a respins luni îngrijorările legate de etica deciziei sale de a accepta un avion oferit cadou de familia regală din Qatar, afirmând că ar fi ”o prostie” să refuze o astfel de ofertă generoasă, transmite Reuters.
Avionul de lux în valoare de 400 de milioane de dolari, un Boeing 747-8 personalizat pentru a putea servi drept Air Force One, ar fi unul dintre cele mai valoroase cadouri primite vreodată de guvernul american. Anunţul privind ofertă a stârnit reacţii imediate de critică din partea democraţilor şi a organizaţiilor pentru integritate guvernamentală, care avertizează că darul reprezintă un conflict de interese şi ar putea influenţa deciziile preşedintelui.
Trump a declarat că avionul ar urma, în cele din urmă, să fie donat bibliotecii sale prezidenţiale – o instituţie dedicată arhivării şi cercetării documentelor din timpul mandatului său – şi că nu are intenţia să îl folosească în scop personal după încheierea mandatului.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
”Mi se pare un gest extraordinar din partea Qatarului. Le mulţumesc foarte mult. N-aş fi niciodată genul de om care să refuze un astfel de cadou”, a declarat Trump jurnaliştilor la Casa Albă, înainte de a pleca într-o vizită în Orientul Mijlociu.
”Adică, aş putea fi un prost să spun: «Nu, nu vrem un avion foarte scump şi gratuit».”
Preşedintele republican a atribuit oferta recunoştinţei pentru sprijinul acordat de SUA ţărilor din regiune, inclusiv Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite – toate fiind incluse în itinerariul său din această săptămână.
Trump a mai spus că decizia de a accepta avionul este una practică, exprimându-şi totodată dezamăgirea faţă de întârzierile Boeing în livrarea noilor aeronave Air Force One comandate în primul său mandat.
Criticii consideră oferta ca fiind lipsită de etică şi posibil neconstituţională. Senatorii democraţi Brian Schatz, Chris Murphy, Cory Booker şi Chris Coons au emis o declaraţie comună în care afirmă că acceptarea unui astfel de cadou ar crea un conflict de interese evident, ar ridica semne de întrebare legate de securitatea naţională şi ar deschide uşa influenţei externe.
La rândul său, reprezentantul democrat Joe Courtney din Connecticut, membru de rang înalt în Subcomisia Camerei pentru Forţele Navale şi Proiecţia Puterii, a afirmat că acest gest ar putea distrage atenţia de la eforturile Forţelor Aeriene de a accelera livrarea noii flote Air Force One.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a precizat că detaliile legale privind donaţia către Departamentul Apărării sunt încă în curs de clarificare şi că administraţia Trump nu este preocupată de eventualele aşteptări pe care Qatarul le-ar putea avea în schimb.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.