Premierul canadian Justin Trudeau a declarat joi că guvernul Statelor Unite nu trebuie să finalizeze acordul comercial cu China dacă nu va fi asigurat un pact pentru eliberarea a doi canadieni reţinuţi de Beijing, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi bărbaţi au fost reţinuţi separat, în decembrie 2018, la scurt timp după ce poliţia din Vancouver a reţinut-o pe directoarea financiară a grupului Huawei Technologies, Meng Wanzhou, pe baza unui mandat de arestare american.

Cei doi canadieni sunt acuzaţi de fapte împotriva securităţii statului.

Trudeau a spus că statul canadian a colaborat cu Washingtonul pentru a convinge China să îi elibereze pe cei doi bărbaţi: omul de afaceri Michael Spavor şi fostul diplomat Michael Kovrig.

”Am spus că Statele Unite nu trebuie să semneze un acord final şi complet cu China dacă nu rezolvă problema lui Meng Wanzhou şi a celor doi canadieni”, a declarat Trudeau la televiziunea TVA din Quebec.

Nu este clar dacă Trudeau s-a referit la aşa-numita fază întâi a acordului dintre China şi Statele Unite, care urmează să fie semnată în curând, sau la acordul complet.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat joi că cele două părţi vor semna prima fază a acordului comercial, care prevede între altele dublarea exporturilor de produse agricole americane în China, în următorii doi ani, la începutul lunii ianuarie.

Joseph Crook, un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Ottawa, a spus că Washingtonul este profund îngrijorat de arestarea celor doi canadieni.

”Preşedintele Trump şi alţi doi oficiali de rang înalt au cerut eliberarea celor doi candieni reţinuţi, în timpul unor întâlniri la cel mai înalt nivel cu guvernul chinez”, a spus Crook într-un email.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.