O instanţă din Hong Kong a ordonat luni lichidarea gigantului imobiliar China Evergrande Group, o măsură ce ar putea provoca valuri pe pieţele financiare chinezeşti în curs de prăbuşire, în timp ce factorii de decizie politică se străduiesc să limiteze o criză tot mai gravă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul chinez a acumulat datorii de peste 300 de miliarde de dolari. Tribunalul din Hong Kong a ordonat luni lichidarea Evergrande, după ce grupul nu a reuşit să prezinte un plan de restructurare convingător. Decizia a dus la prăbuşirea acţiunilor sale la bursa din Hong Kong.

Evergrande a fost cândva cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, dar a acumulat datorii până la punctul de a prezenta obligaţiuni de peste 300 de miliarde de dolari. A devenit astfel un simbol al crizei imobiliare care durează de mai mulţi ani în a doua economie a lumii.

"(Având în vedere) lipsa evidentă de progres din partea companiei în prezentarea unui plan de restructurare viabil. (...) consider că este oportun ca instanţa să dispună lichidarea societăţii şi dispun în consecinţă", a declarat judecătoarea Linda Chan. Judecătoarea este aşteptată să prezinte detaliile hotărârii sale în cursul după-amiezii şi ar putea numi un lichidator pentru Evergrande.

Cu toate acestea, nu este imediat clar cum o decizie luată în regiunea semi-autonomă chineză Hong Kong va fi aplicată în China continentală, unde se află sediul grupului.

"Decizia de astăzi a instanţei este contrară intenţiei noastre iniţiale (...) Este extrem de regretabilă", a declarat directorul general al Evergrande, Shawn Siu, pentru publicaţia chineză de afaceri 21st Century Business Herald.

După ce şedinţa de dimineaţă a fost suspendată, Fergus Saurin, un avocat care reprezintă un grup de creditori, a declarat reporterilor că Evergrande nu s-a "angajat în dialog" cu aceştia. "Au existat încercări de dialog în ultimul moment care nu au dus la nimic", a spus el. "Compania este singura vinovată pentru că a fost lichidată". a punctat avocat.

Anul trecut, un creditor a depus o cerere de lichidare la un tribunal din Hong Kong împotriva grupului Evergrande, dar procedurile s-au prelungit în timp ce părţile au încercat să negocieze o înţelegere.

În urma anunţului de lichidare, acţiunile Evergrande s-au prăbuşit cu peste 20% la bursa din Hong Kong, care a suspendat tranzacţiile. "Tranzacţionarea acţiunilor (...) Evergrande Property Services Group Limited a fost suspendată la ora locală 10:19 (04:19, ora României), a anunţat Bursa din Hong Kong. Aceasta a suspendat, de asemenea, listarea subsidiarei de vehicule electrice a grupului, Evergrande NEV.

Prăbuşirea Evergrande, care a intrat în incapacitate de plată în 2021, şi care a fost declarată deja în faliment în Statele Unite, a fost urmărită îndeaproape de autorităţile chineze, deoarece grupul era un pilon al economiei chineze. Sectorul chinez al construcţiilor şi al proprietăţilor reprezenta aproximativ un sfert din PIB-ul Chinei. Timp de decenii, noile locuinţe din China au fost plătite de proprietari chiar înainte de a fi construite, iar grupurile îşi finanţau cu uşurinţă noile şantiere pe credit.

Însă, în ultimii ani, îndatorarea masivă a sectorului a fost considerată de autorităţi drept un risc major pentru economia şi sistemul financiar al ţării. Începând din 2020, Beijingul a înăsprit treptat condiţiile în care dezvoltatorii imobiliari pot accesa credite, ceea ce a secat sursele de finanţare pentru grupurile deja îndatorate. La sfârşitul lunii iunie, Evergrande îşi estima datoriile la 328 de miliarde de dolari.

China a anunţat în mai multe rânduri măsuri pentru a-şi salva sectorul imobiliar, dar până acum rezultatele au avut un efect redus.

În decembrie, principalele oraşe din China au înregistrat din nou o scădere lunară a preţurilor imobiliare, potrivit cifrelor oficiale. Din cele 70 de oraşe care alcătuiesc indicatorul oficial de referinţă, 62 au fost afectate (faţă de 33 în ianuarie 2023, semn al înrăutăţirii situaţiei).

Băncile chineze au acordat anul trecut împrumuturi în valoare de aproape 10.000 de miliarde de yuani (1.290 de miliarde de euro) pentru sectorul imobiliar, potrivit datelor publicate săptămâna trecută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.