Guvernul condus de premierul Dacian Cioloş şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au ratat ocaziile oferite, în cadrul negocierilor purtate cu transportatorii, de a rezolva în mod eficient problema preţurilor prea mari ale asigurărilor auto obligatorii RCA, iar traficul va fi paralizat în urma unui protest organizat la nivel naţional, a avertizat luni preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După aproape un an de negocieri cu reprezentanţi ai Guvernului şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pe fondul creşterii tarifelor RCA şi de cinci ori în unele cazuri, nemulţumirile transportatorilor au crescut în contextul în care părţile implicate nu au reuşit să ajungă la un compromis.

Transportatorii din România pregătesc un protest la nivel naţional în perioada 14-15 septembrie, din cauza creşterii accentuate a tarifelor RCA.

”Până în prezent, atât guvernul technocrat, cât şi ASF, au ratat două ocazii de a rezolva problema preţului RCA, care a devenit o problemă naţională. Este foarte posibil, ca în urma mega-protestului din luna septembrie, atât actualul guvern, cât şi actuala conducere a ASF, să nu mai aibă această ocazie, pentru că nu vom mai sta să ascutăm doar promisiuni. Dacă vor dori să vadă cum arată o ţară paralizată din cauza transportatorilor, vor trebui să îşi asume şi consecinţele unei probleme deosebit de grave pe care au refuzat să o rezolve”, a declarat Ştefănescu.

Transportatorii cheamă toţi participanţii la trafic să participe la un protest naţional, prin oprirea totală a activităţii, fiind invitaţi la această formă de protest inclusiv cetăţenii persoane fizice cu autoturisme propietate personală, care sunt nemultumiţi de valoarea RCA. În Bucuresti, posesorii de automobile, care vor trece, zilnic, prin faţa clădirii guvernului şi a ASF, între orele 9-17, sunt sfătuiţi să claxoneze în semn de protest începând în data de 16 august.

Totodată, începând de săptămâna viitoare, în fiecare primă zi lucrătoare a săptămânii, până la data protestului la nivel naţional, şoferii autovehiculelor de transport marfă sunt sfătuiţi să circule cu viteză redusă timp de minimum două ore, între orele 10:00-12:00, în semn de avertisment.

Transportatorii au acuzat recent ASF că a dezinformat opinia publică printr-un raport publicat în iulie, referitor la tarifele RCA. Potrivit acestui raport, creşterea medie a RCA în iunie 2016, faţă de iunie 2015, a fost de 52,7%, în marja plafonului de 50% convenit prin protocolul încheiat în decembrie 2015. Transportatorii consideră însă că tarifele RCA au crescut şi de peste trei ori în această perioadă. Patronatele din transporturile rutiere au ameninţat în mai multe rânduri că vor declanşa un protest la nivel naţional, la care ar putea participa 40.000 de autovehicule comerciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...