Directorul general al Transgaz, Ion Sterian şi directorul general al Black Sea Oil & Gas, Mark Beacom, au semnat vineri la Corbu, Constanţa, ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectele celor două companii în vederea preluării producţiei provenite din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) în Sistemul Naţional de Transport (SNT).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Proiectul Transgaz 'Extindere SNT Vadu-T1' constă în construirea unei conducte cu diametrul de Ø20” (Dn 500), proiectată pentru a transporta gaze naturale la o presiune de 55 bar, în lungime totală de aproximativ 24,37 km, care va conecta ţărmul Mării Negre cu Sistemul Naţional de Transport - conducta T1 pe direcţia Ţărmul Mării Negre - Corbu - Săcele - Cogealac - Grădina. Termenul estimat de finalizare este anul 2021”, a informat Ministerul Economiei, într-un comunicat.

Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă pe zăcământul Doina şi patru sonde pe zăcământul Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie automatizată amplasată pe zăcământul Ana.

O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor (STG). Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către SNT operat de Transgaz. Se estimează că producţia de gaze va începe în trimestrul 1 al anului 2021.

La eveniment au participat ministrul Economiei, Niculae Bădălău, şi şeful Cancelariei Prim-ministrului, Costin Mihalache, care a prezentat mesajul premierului României, Viorica Dăncilă.

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat că acest proiect va acoperi 10% din necesarul anual de gaze naturale al României, şi, mai mult decât atât, reprezintă o contribuţie importantă la nivel naţional, cât şi pentru dezvoltarea economică şi socială a comunităţilor locale.

”Este rezultatul unei investiţii care până în acest moment s-a ridicat la suma de 200 milioane de dolari, iar alte 400 de milioane urmează să fie investite de Black Sea Oil & Gas până la finalizarea construcţiei, ceea ce demonstrează angajamentul nostru pentru susţinerea mediului de afaceri din România”, a spus ministrul Niculae Bădălău.

 La rândul său, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, afirmă că aceste obiective sunt importante prin lucrările de extindere a SNT, care vor permite tuturor comunităţilor locale să fie conectate la reţeaua de gaze.

”Transgaz îşi respectă misiunea de a funcţiona precum un furnizor de securitate energetică naţională şi regională, prin investiţiile de importanţă strategică pe care le desfăşoară atât în România, cât şi în Republica Moldova, unde construim gazoductul Ungheni-Chişinău. Totodată, Transgaz prin dezvoltările Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale, îşi aduce contribuţia substanţială la dezvoltarea economică şi socială a României. Realizăm aceste obiective deosebit de importante prin lucrările de extindere a SNT, care vor permite tuturor comunităţilor locale să fie conectate la reţeaua de gaze, dar şi prin proiecte strategice, precum BRUA, care vor aduce beneficii economice şi sociale semnificative pentru România, permiţând atingerea potenţialului pe care ţara noastră îl are. Putem afirma cu responsabilitate că energia reprezintă resursa prezentului şi a viitorului, iar infrastructura energetică reprezintă un vector sustenabil prin care această resursă este transformată în oportunităţi concrete. Transgaz rămâne un partener serios pentru toţi investitorii interesaţi în dezvoltarea economică”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, cu prilejul semnării ordinului de începere a lucrărilor.

Societatea Naţional de Transport Gaze Naturale Transgaz este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport şi răspunde de funcţionarea acestuia în condiţii de calitate, siguranţă, eficienţa economică şi protecţie a mediului înconjurător.

Black Sea Oil & Gas, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este o companie independentă de ţiţei şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia şi XIII Pelican, Zona de Apă de Mică Adâncime situate în platforma continentală a Mării Negre, în care compania deţine o participaţie de 70% şi calitatea de operator.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.