Peste 50.000 de turişti au fost atât pe litoralul românesc, cât şi pe cel bulgăresc în vara acestui an, prin touroperatorul IRI Travel, care anunţă că în acest an a înregistrat o creştere de 80% a volumului de afaceri faţă de 2020, an afectat grav de pandemia covid-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În sezonul de vară al acestui an, prin IRI Travel au fost atât pe litoralul românesc, cât şi pe cel bulgăresc, peste 50.000 de turişti. În 2021, IRI Travel a înregistrat o creştere de 80% a volumului de afaceri faţă de 2020, an afectat grav de pandemia covid-19”, anunţă compania.

Ca perspectivă pentru 2022, consultanţii IRI Travel se aşteaptă la aceeaşi tendinţă, cei mai mulţi turişti români urmând să aleagă tot litoralul Mării Negre.

Potrivit touroperatorului IRI Travel, 2021 a fost un an al destinaţiilor apropiate, majoritatea turiştilor români alegând litoralul Mării Negre, atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România. Pentru aceste destinaţii, în timpul sezonului estival circulaţia a fost liberă, nefiind nevoie de teste sau de certificate de vaccinare.

Pentru sărbătorile de iarnă în particular şi pentru sezonul de iarnă în general, majoritatea turiştilor aleg staţiunile montane, cu pârtii de schi, din Bulgaria, Italia şi Austria.

”Numărul de turişti care solicită aceste destinaţii este ridicat, atât pentru Crăciun şi Revelion, cât şi pentru perioada ianuarie – februarie. Majoritatea turiştilor sunt vaccinaţi cu schemă completă. Este bine de ştiut că pentru Austria, care s-a redeschis turismului începând cu 12 decembrie, turiştii fără a treia doză booster a vaccinului trebuie să efectueze şi un test PCR înainte de plecare”, spun reprezentanţii companiei.

De asemenea, pentru Italia, una dintre destinaţiile căutate de către români, trebuie să se ştie că Ministerul Sănătăţii italian a emis, la data de 14 decembrie 2021, o ordonanţă care se aplică în perioada 16 decembrie 2021-31 ianuarie 2022

Potrivit actului normativ, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile (România fiind inclusă alături de alte state pe lista C din ordonanţă) şi care doresc să intre pe teritoriul italian în perioada menţionată anterior au obligaţia de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări următoarele documente:

- formularul digital de localizare a pasagerilor (https://app.euplf.eu) în format digital (prin vizualizarea acestuia pe dispozitivul mobil) sau tipărit;

- certificatul verde COVID-19, conform art. 9, alin. 2, lit. a), b) şi c-bis), din decretul-lege nr. 52 din 22 aprilie 2021, care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare cu cel puţin 14 zile anterior intrării în Italia sau vindecarea de COVID-19 cu maximum 6 luni anterior intrării, cu finalizarea perioadei necesare de izolare, sau o altă certificare echivalentă;

- dovada efectuării unui test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ, efectuat cu 48 de ore anterior intrării în Italia sau a unui test rapid (tip antigen), cu rezultat negativ, efectuat cu 24 de ore înainte.

Persoanele care nu prezintă certificatul verde COVID-19 care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare cu cel puţin 14 zile anterior intrării sau vindecarea de COVID-19, trebuie să respecte măsura autoizolării pentru o perioadă de 5 zile, la adresa indicată în formularul de localizare a pasagerilor (https://app.euplf.eu), şi să efectueze un test molecular sau antigen pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 la finalul perioadei de autoizolare.

Pe partea de turism intern, turiştii încă rezervă pe ultima sută de metri pentru Valea Prahovei şi Poiana Braşov, staţiunile balneare sau turism rural în regiunile Maramureş şi Bucovina.

„Mă bucură că, în pofida pandemiei, agenţii de turism au dovedit că sunt adevăraţi consultanţi în turism şi au trecut cu bine, cu flexibilitate, peste aceşti doi ani extrem de dificili. Atât agenţiile de turism, cât şi hotelierii dar şi ceilalţi parteneri au devenit flexibili, asemeni turiştilor. Există înţelegere şi profesionalism şi apreciem mult. Românii au realizat mai mult ca oricând, în aceşti ani dificili, că este nevoie de un consultant specializat pentru orice călătorie, aşa cum apelăm la medic, la avocat sau la notar”, declară Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.