Grupul german Thyssenkrupp şi sindicatul IG Metall au anunţat sâmbătă că au ajuns la un acord major privind restructurarea celui mai mare producător de oţel din Germania, care presupune închideri de unităţi, reducerea orelor de lucru şi a plăţilor de bonusuri.
Acordul colectiv de muncă, care va rămâne în vigoare până la 30 septembrie 2030, trebuie aprobat de membrii IG Metall din cadrul diviziei de oţel TKSE şi este condiţionat de un acord privind finanţarea viitoare a acestei divizii, au precizat cele două părţi.
Restructurarea vine în contextul în care Thyssenkrupp intenţionează să se transforme într-un holding, într-o tentativă de redresare a grupului industrial, cândva un simbol al economiei germane. Procesul a fost marcat de tensiuni între conducere şi reprezentanţii muncitorilor.
În cadrul planului de restructurare, până la 11.000 de locuri de muncă din cadrul TKSE vor fi reduse sau externalizate, iar capacitatea anuală de producţie va scădea de la 11,5 milioane tone la 8,7–9 milioane tone.
”Am mers până la limita suportabilului şi am făcut concesii doar acolo unde a fost cu adevărat necesar pentru a proteja locurile de muncă şi facilităţile de producţie”, a declarat Tekin Nasikkol, preşedintele consiliului de întreprindere al Thyssenkrupp şi membru al consiliului de supraveghere.
”Acum am creat condiţiile ca firma să iasă din această situaţie dificilă prin propriile forţe”, a mai spus acesta.
Acordul este considerat un pas esenţial pentru finalizarea vânzării unui pachet suplimentar de 30% din acţiunile TKSE către miliardarul ceh Daniel Křetínský, care deţine deja 20% din companie prin intermediul unui vehicul de investiţii. Finalizarea înţelegerii este aşteptată până la sfârşitul lunii septembrie.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.