Termenul limită al guvernului SUA de a ridica plafonul datoriei de 31.400 miliarde de dolari ar putea veni mai devreme decât se aştepta, mărind probabilitatea unei extinderi a limitei datoriei pe termen scurt, au declarat marţi analişti citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit analiştilor Goldman Sachs, colectările slabe ale impozitelor până în aprilie indică o probabilitate mai mare ca aşa-numita ”dată X”, când guvernul nu mai poate plăti toate facturile, să fie atinsă în prima jumătate a lunii iunie.

Analiştii de la Citi au spus că se aşteaptă la un acord pe termen scurt în iunie sau iulie.

Departamentul de Trezorerie a avertizat că guvernul federal ar putea ajunge la momentul în care nu îşi va mai putea îndeplini obligaţiile financiare încă din 5 iunie, în timp ce Biroul pentru Buget al Congresului, nepartizan, a estimat că acel moment va veni undeva între iulie şi septembrie.

Între timp, luni, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, Kevin McCarthy, a subliniat reducerile de cheltuieli pe care colegii săi republicani le-ar cere în schimbul votului pentru creşterea limitei datoriei.

Plafonul a fost din nou în centrul atenţiei marţi, în aşa-numita Zi a Impozitelor, când urmează să fie depuse declaraţii fiscale individuale, ceea ce înseamnă că Trezoreria va şti în curând mărimea încasărilor sale.

”Pe măsură ce termenul limită al datoriilor intră în atenţie mai bine, cu date suplimentare privind încasările fiscale, ne aşteptăm să vedem o evaluare oarecum mai mare a riscurilor de limitare a datoriei pe pieţele financiare”, au spus analiştii Goldman Sachs într-o notă.

Randamentul titlurilor de Trezorerie ale SUA pe termen de 2 luni a crescut marţi la cel mai înalt nivel din 2018, pe măsură ce îngrijorarea cu privire la plafonul datoriei SUA şi probabilitatea unei alte creşteri a ratei dobânzii s-au impus.

Costul asigurării datoriei SUA împotriva neîndeplinirii obligaţiilor pentru un an a fost de luni la aproximativ 0,95 de puncte procentuale, conform datelor Refinitiv - cu mult peste nivelurile din 2011, când un impas legat de plafonul datoriei a declanşat prima retrogradare a ratingului de credit al guvernului SUA.

Goldman Sachs a estimat că Trezoreria îşi va epuiza numerarul şi capacitatea de împrumut de la începutul sau mijlocul lunii august, dar a spus că veniturile fiscale slabe din aprilie ar putea avansa termenul limită.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.