Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, vineri,la finalul şedinţei de Guvern, că Executivul a decis să aprobe proiectul de modificare a OUG 114, prin care este modificată taxa ”pe lăcomie”, ştiind că avizul Băncii Centrale Europene (BCE) va fi unul favorabil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teodorovici a subliniat că a informat BCE asupra acestui proiect, iar pe acest set de propuneri există acceptul BNR.

"Pe întregul set de propuneri există acceptul Băncii Naţionale. A fost o consultare derulată cu toţi actorii din piaţă, cu Asociaţia Română a Băncilor. A fost informată, desigur, şi Banca Centrală Europeană. Am văzut că s-a discutat acest lucru şi în spaţiul public. Nu a dat un aviz, eu am spus că am informat această bancă centrală dar, având în vedere că nu dorim, ca Guvern, să taxăm băncile, şi, având în vedere avizul Băncii Naţionale, am decis în Guvern să aprobăm această Ordonanţă de Urgenţă ştiind foarte clar că şi avizul de la Banca Centrală Europeană va fi unul favorabil", a spus ministrul, la finalul şedinţei de Guvern de vineri.

Prin proiectul de modificare al OUG 114, Guvernul vrea să modifice taxa ”pe lăcomie”, anunţată în decembrie 2018.

Astfel, cota de impozitare a băncilor ar urma să scadă de la 1,2% pe an la 0,2% pentru băncile cu o cotă de piaţă de sub 1% şi la 0,4% pentru cele cu o cotă de piaţă de peste 1%.

Totodată, băncile vor raporta către stat şi vor plăti taxa semestrial, deşi solicitaseră ca plata să fie efectuată anual. Însă, statul nu va mai impozita băncile aflate pe pierdere, aşa cum era în OUG 114, iar Guvernul elimină şi indexarea taxei în funcţie de evoluţia indicatorilor ROBOR la 3 şi 6 luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.