Tarifele pentru convorbirile telefonice în roaming se vor reduce, de la 30 aprilie, la niveluri apropiate costurilor aplicate local, la care operatorii pot adăuga anumite taxe suplimentare maximale, odată cu intrarea în vigoare a ultimei etape de preţuri reglementate de Comisia Europeană înainte de eliminarea completă a tarifelor de roaming, la jumătatea anului viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană va elimina complet tarifele de roaming de la 15 iunie 2017.

Românii care au ales planurile tarifare de bază pentru serviciile de roaming, denumite şi eurotarife, vor putea comunica în ţările UE la aceleaşi costuri ca în România, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

La acest tarif, operatorii telecom pot adăuga o taxă suplimentară de maxim 5 eurocenţi/minut pentru apelurile efectuate către statele membre UE, maxim 1,14 eurocenţi/minut pentru apelurile primite şi cel mult 2 eurocenţi pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) către ţările UE.

Totodată, accesul la internet poate fi taxat suplimentar cu până la 5 eurocenţi/MB (toate fără TVA). Operatorii care vor să aplice o suprataxă nu vor putea depăşi anumite limite.

"Dacă un furnizor alege să aplice o suprataxă, fie pentru toate serviciile în roaming (apeluri efectuate, apeluri primite, SMS trimise, date), fie doar pentru anumite servicii, suma dintre tariful naţional în afara reţelei şi suprataxa aplicată nu trebuie să depăşească următoarele tarife maxime reglementate: 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru apelurile efectuate, 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), respectiv 0,20 euro/MB (fără TVA) pentru traficul de date", se precizează în comunicat.

Pe de altă parte, utilizatorii de cartele preplătite trebuie să încarce un credit suplimentar din care să se deducă valoarea suprataxei pentru utilizarea serviciilor în roaming, pentru a putea beneficia de aceste servicii.

Spre exemplu, în cazul unui utilizator care deţine un abonament cu 200 de minute în reţea, 100 minute naţionale, 100 SMS şi 500 MB acces la internet mobil, după consumarea acestora, el va plăti 0,16 euro/minut (fără TVA, în reţea/ în afara reţelei), 0,05 euro/SMS şi 0,16 euro/MB.

Dacă utilizatorul efectuează un apel cu o durată de zece minute în reţea atunci când se află în roaming într-un alt stat membru UE, va fi taxat în baza planului tarifar standard Eurotarif şi cu aplicarea de către operator a suprataxei maxime.

"Pentru călătoriile în afara Uniunii Europene, ANCOM le recomandă utilizatorilor să verifice tarifele stabilite de fiecare operator pentru ţările pe care le vor vizita, tarifele putând fi în acest caz cu mult mai mari", mai notează autoritatea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.