O suspendare a exporturilor de petrol ale Kurdistanului irakian a oprit rambursarea a 6 miliarde de dolari, sub formă de livrări de ţiţei, datorate unor traderi de energie, cum ar fi Vitol şi Petraco, de către regiunea semi-autonomă irakiană, au declarat surse comerciale pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sâmbătă au fost suspendate exporturi de petrol din Kurdistanul irakian către portul mediteranean al Turciei Ceyhan de aproximativ 450.000 de barili pe zi (bpd), după ce Irakul a câştigat un proces de arbitraj în care a declarat că Turcia a încălcat un acord prin care a permis Kurdistanului să exporte petrol fără acordul Bagdadului.

Suspendarea înseamnă că Kurdistanul nu poate rambursa datoriile prin livrări de ţiţei şi nu au fost puse în aplicare scheme alternative.

Celui mai mare trader din lume, Vitol, şi unui rival mai mic, Petraco, li se datorează între 750 şi 800 de milioane de dolari pentru fiecare, potrivit unor trei surse comerciale, care au evaluat datoriile totale ale Kurdistanului faţă de traderii care au plătit în avans pentru ţiţei, înainte de suspendare, la aproximativ 6 miliarde de dolari.

Vitol şi Petraco au refuzat să comenteze. Guvernul Kurdistanului a refuzat să comenteze.

În urma deciziei instanţei, guvernul din Kurdistan a declarat că o delegaţie va vizita Bagdadul în curând, pentru a rezolva problemele.

Un purtător de cuvânt al guvernului irakian a refuzat să comenteze cu privire la datorii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.