Oficiali de rang înalt din Statele Unite şi China şi-au reafirmat marţi angajamentul faţă de respectarea fazei 1 a acordului lor comercial, în cadrul căreia partea chineză a rămas în urma obligaţiilor asumate pentru achiziţia de bunuri americane, informaţie care a dus la creşterea cotaţiilor pe pieţele financiare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Angajamentul a fost făcut în timpul unei discuţii telefonice între reprezentantul pentru Comerţ al SUA, Robert Lighthizer, secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, şi vicepremierul chinez Liu He, acesta fiind primul dialog oficial care a avut loc de la începutul lunii mai, pe fondul îngrijorării că acordul ar putea fi în pericol din cauza înrăutăţirii relaţiilor sino-americane.

”Ambele părţi văd progrese şi sunt dedicate să facă paşii necesari pentru a asigura succesul acordului”, a anunţat biroul Reprezentantului pentru Comerţ al SUA într-un comunicat, după discuţia care fusese planificată.

Convorbirea ar fi trebuit să aibă loc iniţial pe 15 august, după şase luni de la lansarea acordului comercial.

Dar preşedintele Donald Trump, care şi-a exprimat frecvent nemulţumirea faţă de China din cauza pandemiei de coronavirus, a anunţat săptămâna trecută că a amânat discuţia cu China, afirmând: ”Nu doresc să discut cu ei acum”.

Ministerul Comerţului din China a confirmat că cele două părţi ”au avut un dialog constructiv” şi au convenit să continue implementarea fazei 1 a acordului comercial.

Achiziţiile chineze de bunuri americane sunt cu mult sub ritmul necesar pentru respectarea creşterii din primul an, de 77 de miliarde de dolari, prevăzută în acord.

În timp ce China a mărit achiziţiile de produse agricole, inclusiv de soia, este departe de angajamentul de a cumpăra produse agricole în valoare de 36,5 miliarde de dolari, achiziţii pe care conta Trump pentru a atrage sprijinul statelor agricole care l-au susţinut în alegerile din 2016.

În primul semestru, Statele Unite au exportat în China produse agricole în valoare de numai 7,274 de miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale americane.

China a mai cumpărat în primele şase luni doar 5% din produsele energetice de 25,3 miliarde de dolari pe care ar fi trebuit să le importe din SUA. Pentru perioada august-septembrie, companiile chineze de stat au contractat o cantitate de cel puţin 20 de milioane de barili de ţiţei american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.