Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen a spus oficialilor din Grupul celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii (G20) că Washingtonul a renunţat la propunerea fostului preşedinte Donald Trump de a permite unora dintre companii să nu fie supuse noilor reglementări globale referitoare la taxa digitală, au declarat, vineri, oficiali americani şi europeni, mărind speranţa că acordul va putea fi încheiat până în vară, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape 140 de ţări au stabilit ca termen limită mijlocul anului 2021 pentru a încheia discuţiile referitoare la modernizarea regulillor învechite cu privire la cât de mult pot guvernele să impoziteze comerţul transfrontalier şi pentru a stabili o taxă minimă de impozitare a întreprinderilor la nivel global, după ce negocierile aproape s-au blocat anul trecut din cauza propunerii SUA .

”Secretarul Yellen a anunţat că ne vom angaja ferm pentru a aborda ambii piloni ai proiectului OCDE şi că Statele Unite nu mai pledează pentru implementarea unei protecţii în pilonului 1”, a declarat un oficial al Trezoreriei SUA.

Discuţiile multilaterale de reformare a impozitării globale în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, deja dificile, s-au blocat după ce fostul secretar al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a insistat asupra măsurii controversate la sfârşitul anului 2019.

Experţii fiscali şi oficialii din domeniul finanţelor din întreaga lume au avertizat că propunerea SUA ar fi putut permite marilor companii americane precum Amazon, Google Alphabet şi Facebook să renunţe la orice a fost convenit la nivel internaţional.

Declaraţia lui Yellen făcută în faţa miniştrilor de Finanţe şi bancherilor centrali ai G20 a fost bine primită de oficialii europeni.

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a descris acţiunea SUA drept un progres major, care ar putea deschide calea către un acord mai larg.

"Colega mea americană Janet Yellen a declarat astăzi miniştrilor de Finanţe ai G20 că Statele Unite vor participa şi că noile reglementări pentru o impozitare internaţională echitabilă ar trebui să fie obligatorii pentru toate companiile", a afirmat ministrul într-o declaraţie acordată după întâlnire. Acesta a arătat că Yellen le-a spus oficialilor G20 că Washingtonul planifică, de asemenea, să reformeze reglementările fiscale minime ale SUA în conformitate cu o propunere a OCDE pentru un impozit minim efectiv global.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, unul dintre cei mai vocali critici ai propunerii SUA privind excepţiile, a lăudat la rândul său anunţul SUA.

"Este posibil un acord până în vară, mai ales acum că Statele Unite au confirmat că renunţă la principiul excepţiilor", a spus Le Maire după întâlnire.

Într-o scrisoare adresată oficialilor G20 publicată joi, Yellen a subliniat angajamentul administraţiei Biden pentru discuţii multilaterale privind problema impozitării globale, ”depăşind dezacordurile şi găsind soluţii viabile într-un mod corect şi judicios”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.