Trezoreria Statelor Unite a publicat luni un avertisment adresat companiilor americane cu privire la posibila ocolire a plafonului preţului petrolului rusesc exportat prin conducta Eastern Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi porturile din estul Rusiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) din cadrul Trezoreriei a declarat că are cunoştinţe despreinformaţii conform cărora ESPO şi alte exporturi de ţiţei prin porturile din Pacific, cum ar fi Kozmino, ar putea fi tranzacţionate peste plafonul de preţ de 60 de dolari impus Rusiei de ţările occidentale şi că este posibil ca entităţile din SUA să fi furnizat, fără să ştie, servicii pentru acele tranzacţii.

Ţările Grupului celor Şapte, inclusiv Statele Unite, şi UE, au impus un plafon pentru transporturile ruseşti de ţiţei de la sfârşitul anului trecut, ca parte a sancţiunilor impuse Rusiei după invazia sa din februarie 2022 în Ucraina.

”Aceşti furnizori de servicii din SUA ar putea să nu ştie că furnizează servicii acoperite, care implică petrol rusesc achiziţionat peste limita de preţ, deoarece persoanele din afara SUA implicate în exporturi ar putea să fi furnizat documentaţie incompletă sau falsă sau să fi folosit alte practici înşelătoare”, a spus OFAC în avertismentul său, primul de acest fel legat de plafonul de preţ.

În cadrul schemei de plafonare a preţurilor, companiilor din ţările G7 şi din UE li se permite să furnizeze servicii financiare precum transport, asigurări şi servicii de finanţare pentru petrol şi produse petroliere ruseşti numai dacă acestea sunt vândute sub plafon.

OFAC a spus că unele petroliere ar putea să-şi manipuleze sistemele de identificare automată, o practică cunoscută sub numele de falsificare, pentru a-şi ascunde apelurile în Kozmino sau în alte porturi.

Falsificarea poate, de asemenea, masca transferurile de la navă la navă, pentru a ascunde originea petrolului rusesc.

Biroul a spus că proprietarii de nave şi alţi furnizori de servicii pot folosi înregistrările şi atestările jucătorilor de pe piaţa petrolului, că petrolul rusesc pe care îl deservesc a fost achiziţionat sub plafon, pentru a evita penalizările.

Persoanele sau companiile care eludează, evită sau încalcă plafonul de preţ ar putea fi supuse unor acţiuni civile sau penale de executare, a spus OFAC.

Rapidan Energy Group, o companie de analiză a politicii energetice, a declarat că sancţiunile ar putea include amenzi.

Avertismentul le-a spus brokerilor şi comercianţilor de mărfuri că costurile de transport şi asigurare nu sunt incluse în plafoanele de preţ, dar că nedetalierea acestor costuri poate fi folosită pentru a ascunde achiziţiile de petrol rusesc deasupra plafonului.

OFAC a recomandat, de asemenea, comercianţilor să păstreze documente care să arate că petrolul şi produsele petroliere ruseşti au fost cumpărate la sau sub plafon.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.