Statele Unite au plătit Iranului 1,7 miliarde de dolari în numerar, în ianuarie şi februarie, pentru închiderea unei dispute legată de eşuarea unei tranzacţii cu arme în 1979, potrivit unor membri ai Congresului american, Trezoreriei şi Departamentului de Justiţie, transmite MarketWatch.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plăţile au avut loc în franci elveţieni, euro şi alte valute. O primă plată în numerar de 400 de milioane de dolari, efectuată în ianuarie, a fost urmată de alte două tranşe, în sumă totală de 1,3 miliarde de dolari, furnizate în decurs de 19 zile.

Oficialii americani au recunoscut că plata primilor 400 de milioane de dolari a coincis cu eliberarea de către Iran a unor prizonieri americani şi a fost folosită drept condiţie pentru plecarea acestora de pe aeroportul Mehrabad din Teheran, în dimineaţa zilei de 17 ianuarie.

Informaţia a apărut în condiţiile în care Congresul şi-a reluat activitatea după vacanţa de vară, iar republicanii au avertizat că vor acuza Casa Albă că a plătit o răscumpărare Teheranului. Acuzaţia a fost respinsă în repetate rânduri de preşedintele Barack Obama.

Senatorul Marco Rubio, republican din Florida, a depus un proiect de lege, marţi, care ar interzice în viitor efectuarea unor astfel de plăţi către Iran şi care cere ca cei 1,7 miliarde de dolari să fie plătiţi victimelor actelor de terorism susţinute de Iran.

Membri ai administraţiei Obama au declarat marţi în Congres că cele două tranşe care au totalizat 1,3 miliarde de dolari au fost transferate prin Europa, pe 22 ianuarie şi 5 februarie.

Plata a avut loc la fel ca cea iniţială, de 400 de milioane de dolari, prin intermediul unui avion cargo iranian, care a decolat din Geneva, a explicat un consilier din Congres participant la discuţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.