Exporturile de gaze naturale lichefiate din SUA au atins în decembrie niveluri record lunare şi anuale, au arătat datele de urmărire a navelor cisterne, analiştii spunând că acestea au poziţionat Statele Unite înaintea statelor Qatar şi Australia, pentru a deveni cel mai mare exportator de GNL în 2023, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SUA s-au remarcat în creşterea aprovizionării globale cu GNL în 2023, a declarat Alex Munton, director de cercetare globală pe gaze şi GNL la firma de consultanţă Rapidan Energy Group, despre creşterea la 8,6 milioane de tone care au părăsit terminalele din SUA în decembrie.

Qatar a fost cel mai mare exportator de GNL în 2022, iar Australia pe locul al doilea în acel an, au arătat datele guvernului SUA.

”Producţia record din SUA a fost determinată de doi factori: revenirea la serviciul complet al terminalului Freeport LNG, care a adăugat 6 MT şi producţia pe întregul an a fabricii Venture Global LNG Calcasieu Pass, care a livrat cu 3 MT mai mult decât în 2022”, a spus Munton.

Exporturile pe întregul an din SUA au crescut cu 14,7%, până la 88,9 milioane de tone metrice (MT), în mare parte datorită revenirii la producţia completă a uzinei Freeport LNG, care a suferit un incendiu în 2022, şi, pe măsură ce altele terminale au crescut eficienţa procesării, au arătat datele LSEG.

Livrările se compară cu 77,5 milioane de tone în 2022, arată datele furnizorului de informaţii financiare.

Europa a rămas principala destinaţie pentru exporturile de GNL din SUA în decembrie, cu 5,43 MT, sau puţin peste 61%.

În noiembrie, 68% din exporturile de GNL din SUA au fost în Europa, au arătat datele LSEG.

Scăderea de la o lună la lună a reflectat temperaturi mai calde decât cele normale în Europa şi niveluri ridicate de stocare, au declarat analiştii de la consultanţii Rystad Energy.

Stocurile europene de gaze erau pline în proporţie de aproximativ 97% la începutul lunii decembrie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.