Autoritatea pentru sancţiuni a Statelor Unite a lansat o anchetă referitoare la Raiffeisen Bank International, cu privire la afacerile sale legate de Rusia, sporind verificările asupra băncii austriece care joacă un rol important în economia din Rusia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Răspunzând la întrebările Reuters, banca a declarat că a primit în ianuarie o solicitare din partea Biroului de Control al Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA, pentru ”clarificarea activităţii de plăţi şi a proceselor aferente menţinute de RBI pe piaţa rusă, în contextul evoluţiilor recente legate de Rusia şi Ucraina."

OFAC a cerut Raiffeisen detalii despre expunerea sa în Rusia, Donbasul parţial ocupat, Ucraina şi Siria, inclusiv despre tranzacţiile şi activitatea anumitor clienţi, a declarat o sursă pentru Reuters.

Agenţia americană a cerut un răspuns până în februarie, a spus persoana respectivă, adăugând că avocaţii Raiffeisen au negociat o prelungire, angajându-se să răspundă la întrebări în trei tranşe de informaţii, care urmează să fie trimise la începutul lunii aprilie, mai şi iunie.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Trezorerie al SUA a refuzat să comenteze.

Raiffeisen a declarat pentru Reuters, într-un comunicat că cooperează pe deplin cu OFAC şi că a înţeles că cererea nu a fost declanşată de o anumită tranzacţie sau afacere.

Banca a spus că are proceduri în vigoare pentru a asigura respectarea sancţiunilor.

Un purtător de cuvânt a spus că este ”încrezător că informaţiile furnizate OFAC îi vor satisface cererea”, adăugând că întrebările puse sunt ”de natură generală”.

Raiffeisen nu a fost sancţionată în trecut, dar cererea de informaţii din ianuarie îngrijorează autorităţile financiare europene responsabile cu supravegherea băncii, din cauza potenţialului ca aceasta să poată duce în cele din urmă la sancţiuni împotriva Raiffeisen, au spus două persoane cu informaţii directe în acest caz.

Raiffeisen este profund implicată în sistemul financiar rus şi este una dintre singurele două bănci străine de pe lista cu 13 ”instituţii de credit cu importanţă sistemică” a băncii centrale ruse, subliniind importanţa acesteia pentru economia Rusiei, care se confruntă cu sancţiunile occidentale.

Fiind a doua mare bancă a Austriei, ea susţine, de asemenea, o mare parte din economia acelei naţiuni, precum şi operaţiuni extinse în Europa de Est.

Un oficial austriac a spus că autorităţile austriece monitorizează îndeaproape situaţia de la Raiffeisen şi afacerile acesteia din Rusia, din cauza importanţei băncii.

La aproape un an de când Moscova a lansat ceea ce numeşte ”operaţiune militară specială” în Ucraina, Raiffeisen se numără printre puţinele bănci europene care rămân în Rusia. Dar s-a confruntat cu critici, inclusiv din partea investitorilor, cu privire la decizia sa de a continua să facă afaceri cu Moscova.

Banca şi-a apărat anterior poziţia, spunând că expunerea sa faţă de Rusia este limitată.

Raiffeisen a realizat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro anul trecut, mulţumită în mare parte unui profit de 2 miliarde de euro plus din afacerea sa din Rusia.

Între timp, deponenţii ruşi au depus peste 20 de miliarde de euro la bancă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.