Aproximativ 63% dintre utilizatori dau click pe căsuţa ”sunt de acord cu termenii şi condiţiile” atunci când instalează o aplicaţie pe telefonul mobil, fără să citească atent informaţiile, potrivit unui studiu publicat luni al producătorului de antiviruşi Kaspersky Lab.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În plus, un utilizator din cinci (20%) nu citeşte niciodată mesajele atunci când instalează aplicaţiile.

”Pur şi simplu, dă click pe “pagina următoare” şi pe “sunt de acord” fără să înţeleagă la ce s-ar putea angaja”, se arată în raport.

Studiul Kaspersky Lab, în cadrul căruia au fost intervievaţi peste 18.500 de utilizatori, arată că un număr semnificativ dintre aceştia îşi lasă viaţa personală şi datele din telefoane expuse ameninţărilor cibernetice pentru că nu instalează aplicaţii pe dispozitivele lor într-o manieră sigură.

”Unele aplicaţii pot afecta dreptul utilizatorului la viaţă personală, pot duce la instalarea altor aplicaţii sau chiar schimba setările sistemului de operare ale unui dispozitiv, complet legal, pentru că utilizatorul a fost “de acord” cu asta în timpul procesului de instalare”, se arată în raport.

De asemenea, 43% dintre utilizatori ar putea să fie în pericol din cauza aplicaţiilor de pe dispozitivele lor mobile, pentru că nu sunt suficient de experimentaţi în utilizarea Internetului încât să limiteze numărul de permisiuni pe care le acordă atunci când instalează aplicaţii.

Totodată, 15% dintre respondenţi nu limitează în niciun fel ce pot face aplicaţiile lor pe telefon, 17% acordă permisiuni atunci când sunt îndemnaţi să o facă, apoi uită de ele, iar 11% cred că nu pot schimba aceste permisiuni.

Atunci când nu se face nicio opţiune în setările aplicaţiilor, este posibil şi legal ca acestea să acceseze informaţii personale şi confidenţiale de pe dispozitivele mobile, de la persoane de contact, până la fotografii şi detalii despre localizare.

Pentru a se proteja, utilizatorii sunt sfătuiţi de specialiştii Kaspersky Lab să descarce aplicaţii doar din surse de încredere, să selecteze cu atenţie aplicaţiile pe care vor să le instaleze pe dispozitivul lor, să citească termenii şi condiţiile cu atenţie, în timpul procesului de instala, să citească atent lista permisiunilor pe care aplicaţia le solicită şi să folosească o soluţie de securitate cibernetică pentru a-şi proteja dispozitivul de ameninţări cibernetice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.