Piaţa de factoring - pe care activează bănci şi companii spe­cializate în scontarea şi administrarea de facturi comerciale - a înregistrat o creştere de 13% anul trecut, faţă de 2016, trecând de 4,56 miliarde euro, ritm accelerat faţă de anul anterior, conform studiului publicat miercuri de Asociaţia Română de Factoring (ARF).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2016, creşterea pieţei a fost de 10%.

“Contribuţia cea mai mare la operaţiunile de factoring vine de la companiile mari, cu cifra de afaceri peste 50 de milioane de euro, în timp ce contribuţia companiilor mici a fost de 25%. Cifrele obţinute sunt motivante pentru toţi jucatorii din piaţă, având în vedere că suntem în al treilea an consecutiv de creştere”, a declarat preşedintele ARF, Bogdan Roşu.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Factorigul intern a crescut de la 3,2 miliarde euro în 2016, la 3,6 miliarde euro, în 2017. În 2016, avansul volumelor de factoring intern fusese de 300 milioane de euro, iar anul trecut, creşterea a fost de 400 de milioane euro.

”Factoringul reverse a fost şi în acest an vedeta pieţei, cu un avans de 44% faţă de 2016, nivelul atins fiind şi el unul record, de aproape 1,2 miliarde de euro. Cea mai surprinzătoare creştere, prin prisma avansurilor înregistrate în anii trecuţi, a avut-o factoringul de export, cu 20,5% (faţă de o medie anuala de 11% în ultimii 5 ani), atingând un nivel de 777 milioane euro. Aceasta creştere o depăşeşte pe cea a exporturilor României, de 9.4% şi s-a datorat, majoritar, sectoarelor FMCG şi Metale”, a explicat Bogdan Roşu.

În ceea ce priveşte domeniile care au apelat cel mai mult la factoring intern, pentru prima dată constructiile sunt depăşite atât de FMCG (53% creştere faţă de 2016), cât şi de IT&C (36% creştere faţă de 2016). Evoluţia pozitivă a FMCG a venit pe fondul creşterii constante a consumului populaţiei, atât pe sectorul alimentar cât şi nealimentar, operaţiunile interne finanţate prin factoring atingând aproape 880 milioane euro.

”Per ansamblu, dacă luăm în calcul şi tranzacţiile de export şi import, FMCG a depăşit nivelul de 1 miliard euro. Sectoarele IT&C si Metale îşi continuă expansiunea, fiind puternic sustinute prin factoring, în timp ce domeniul construcţiilor a înregistrat un declin pentru prima dată în 4 ani, în condiţiile în care nivelul investiţiilor în proiecte de infrastructură a atins un nou minim, fiind în scădere constantă începând cu 2012”, a spus Bogdan Roşu.

Produsele de factoring au ajuns la şi mai multe companii, numărul total de clienţi care au derulat operaţiuni de factoring în 2017 fiind cu 16% mai mare faţă de 2016. Mizând pe avansul tehnologic, industria de factoring a reuşit, în acelaşi timp, să lucreze mai eficient, creşterea numărului de clienţi fiind acomodată de un număr de angajaţi implicaţi în dezvoltarea şi administrarea produselor cu doar 13% mai mare, potrivit ARF.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.