Mai mult de jumătate dintre angajaţii români spun că, dacă ar avea opţiuni, nu ar mai accepta să lucreze într-o clădire care nu respectă cu stricteţe standardele de protecţie a mediului. De asemenea, 77% dintre respondenţii la un sondaj al dezvoltatorului de birouri Genesis Property spun că ar avea mai multă încredere în angajatorul lor dacă acesta şi-ar lua angajamentul să devină o companie cu emisii nete de carbon zero până în 2040.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Reducerea impactului asupra mediului înconjurător devine o preocupare tot mai importantă pentru angajaţii români, în contextul preocupărilor legate de schimbările climatice, iar aşteptările privind măsurile „verzi” cresc. Astfel, angajaţi consideră că măsurile de protecţie a mediului din clădirile şi complexurile de birouri şi locuinţe sunt foarte importante, iar 70% dintre aceştia se aşteaptă la o abordare sustenabilă şi la mai multe iniţiative pentru mediu”, arată un sondaj iniţiat în acest an de Genesis Property, în rândul a 1.180 de angajaţi din toată ţara.

Politica de sustenabilitate şi respectarea cadrului legal privind protecţia mediului se reflectă astăzi inclusiv asupra brandului de angajator.

Pe de-o parte, 77% dintre respondenţii la sondajul Genesis Property spun că ar avea mai multă încredere în angajatorul lor dacă acesta şi-ar lua angajamentul să devină o companie cu emisii nete de carbon zero până în 2040, acesta fiind unul dintre obiectivele asumate la nivelul Uniunii Europene (UE) în cadrul Acordului de la Paris. Iar pe de altă parte, peste 56% dintre angajaţi spun că, dacă ar avea opţiuni,  nu ar mai accepta să lucreze într-o clădire care nu respectă cu stricteţe standardele de protecţie a mediului.

„Modul în care este percepută sustenabilitatea birourilor şi locuinţelor în aceste zile este foarte diferit de cum era acum un deceniu. Atunci, eficienţa energetică a clădirilor începuse să devină un subiect principal de dezbatere, dar semnarea Acordului de la Paris a schimbat radical aşteptările şi perspectivele legate de sustenabilitate şi climă. Dezbaterile publice despre subiecte precum amprenta de carbon, consumul de apă şi energie, risipa de resurse, inegalitatea socială, reciclarea produselor şi alte dimensiuni ale sustenabilităţii sunt din ce în ce mai frecvente şi mai intense. Nu mai este un lux ci, mai degrabă, un imperativ pentru companii să devină tot mai implicate în reducerea impactului asupra mediului, iar angajaţii tot mai atenţi la modul în care sunt implementate aceste măsuri. Iată de ce pot afirma că sustenabilitatea va deveni foarte curând noul standard la locul de muncă”, a declarat Ioan Bejan, sustainability manager, Genesis Property.

Pe lângă impactul ecologic, dezvoltarea sustenabilă şi măsurile „verzi” în clădirile şi complexurile de birouri şi locuinţe, cu obiective de reducere a efectelor asupra mediului şi climei, pot contribui la crearea unui stil de lucru şi de viaţă prietenos cu mediul, consideră 27,3% dintre respondenţii la sondajul Genesis Property, şi pot asigura mai multă flexibilitate în folosirea spaţiilor comune (20,7%). De aceea, 26,3% dintre angajaţi consideră că sustenabilitatea va determina o nouă tendinţă în dezvoltarea clădirilor de birouri, iar locuinţele aflate în imediata apropiere a acestora vor contribui la atenuarea impactului asupra mediului prin reducerea emisiilor generate de mijloacele de transport (71,5%), dar şi prin gestionarea mai eficientă a deşeurilor (22,9%).

Sondajul Genesis Property privind stilul de viaţă în birourile viitorului a fost desfăşurat, la nivel naţional, în aprilie-mai 2022 prin platforma iVox, pe un eşantion total de 1.180 de utilizatori de internet din România. Aproape 52% dintre participanţi sunt bărbaţi, aproape 60% au vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani, iar aproape 55% au un venit net mai mare de 3.000 de lei.

Genesis Property este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de birouri de clasa A din România, având o experienţă de aproape 20 de ani în industria imobiliară. Compania deţine şi administrează peste 150.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri ocupate de companii importante precum HP, Accenture, Societe Generale, Citibank, Ericsson, Garanti BBVA, Infineon, Luxoft, Yokogawa, Siemens şi Alpha Bank, unde lucrează peste 20.000 de angajaţi.

Genesis Property este, de asemenea, dezvoltatorul primului campus studenţesc privat din România, West Gate Studios, şi al unităţii de cazare de 4 stele Studio One Accommodation Suites.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.