Magazinele mari alocă bugete lunare „nelimitate” în campaniile de marketing online pentru a atinge obiectivele dorite, astfel că dacă startup-urile încep cu bugete de 1.000 de euro pe lună, companiile mari pun la dispoziţie bugete ce depăşesc pragul de 100.000 de euro, iar piaţa serviciilor de marketing online va creşte puternic în acest an, arată datele agenţiei de marketing online Sinaps din Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Marketingul digital a devenit în ultimii ani o componentă vitală pentru business-urile cu prezenţă în online, acesta generând vânzări semnificative, motiv pentru care companiile încep să investească din ce în ce mai mulţi bani în campanii de marketing online", spun specialiştii agenţiei de marketing online Sinaps din Iaşi.

Numărul de magazine online a crescut spectaculos anul trecut, când practic s-a dublat, de la 7.000 de magazine în 2017, la aproximativ 15.000 în 2018.

În România bugetele variază destul de mult, astfel că cele mai reduse vin, în mod normal, din segmentul firmelor mici, aflate la început, care încă descoperă avantajele marketingului online. De cealaltă parte, sunt companiile mari, care alocă bugete considerabile sau nelimitate pentru a se atinge indicii de performanţă stabiliţi.

”Multe startup-uri încep prin a investi 1.000 euro/lună în Digital Marketing, iar scalarea se face pe baza rezultatelor obţinute şi a dezvoltării companiei. Companiile de nivel mediu au bugete de marketing online de 5.000 - 10.000 euro/lună. Business-urile mari investesc constant bugete mai mari de 10.000 euro/lună. O abordare des întâlnită în rândul magazinelor online este punerea la dispoziţie a unui «buget nelimitat», cu condiţia ca acesta să se încadreze în parametrii optimi ai unui KPI stabilit iniţial. Astfel, au fost luni în care s-a depăşit pragul de 100.000 euro investiţi în campanii de online marketing. Companiile ce ţintesc volume mari de vânzări investesc pe măsura aşteptărilor. Fără investiţii în promovare nu poţi menţine nivelul ridicat al vânzărilor”, declară George Răşchitor, general manager şi cofondator al Sinaps.

Potrivit datelor agenţiei, la nivel de piaţă, retailul este sectorul din care vin cei mai mulţi clienţi pentru serviciile de marketing online, fapt ce influenţează puternic evoluţia pieţei locale.

Ca volum de investiţii în campanii de marketing online, la nivelul întregii pieţe, cele mai active domenii sunt: Electro-IT&C, Fashion&Beauty, Travel, Home&Deco, Cărţi, Cadouri&Flori, Auto&Moto. În cazul Sinaps, cei mai mulţi clienţi, circa 30% din portofoliu, vin din Fashion&Beauty.

În ceea ce priveşte preferinţele companiilor ce apelează la marketing online, campaniile Pay-Per-Click (PPC) sunt cele mai solicitate, dar există şi o tendinţă de a miza şi pe alte componente.

„Promovarea prin campaniile Pay-Per-Click rămâne foarte atractivă pentru business-urile din România. Motivul rămâne acelaşi: este un mod rapid de a genera trafic relevant şi vânzări, dar, de cele mai multe ori, sunt cereri şi de servicii extra, cum ar fi: SEO, Social Media sau E-Mail Marketing. În ultimul timp, clienţii noştri au conştientizat faptul că nu doar promovarea performantă este importantă, ci şi experienţa utilizatorilor, astfel că ne cer din ce în ce mai des ajutorul pentru îmbunătăţirea per total a experienţei în site-urile lor", spune reprezentantul companiei.

Pentru a avea rezultate mult mai bune, este nevoie de o strategie completă, iar în 2019 acest lucru implică automat o gândire omnichannel, o promovare unitară pe toate reţelele, cu analiza rezultatelor, atât per canal, cât şi per total (mix între canale).

"Retailerii care înţeleg acest aspect nu analizează superficial campaniile şi îşi schimbă radical strategia de promovare. Clienţii care au înţeles aceste aspecte şi îşi adaptează strategia investind corect în toate zonele observă o creştere şi de până la 50-70% a rezultatelor înregistrate în site, aproape o dublare a vânzărilor”, afirmă managerul general Sinaps.

În ceea ce priveşte distribuţia eforturilor, magazinele online nou lansate încearcă să atragă atenţia asupra lor, întrucât majoritatea cumpărătorilor români preferă magazinele cunoscute, ce vin cu avantaje precum: preţuri mici, termeni de livrare scurţi şi politici de retur bine puse la punct. Astfel, retailerii mici încearcă să-şi promoveze ofertele, produsele, avantajele oferite de aceştia.

„Retailerii mari, în schimb, se confruntă fix cu opusul: se promovează de mult timp, cu bugete mari şi majoritatea publicului targetat este deja familiarizat cu produsele, ofertele şi preţurile practicate. Publicul nou este «combustibilul» viitoarelor campanii, iar pentru jucătorii cu vechime din ecommerce-ul românesc targetarea viitorilor clienţi este provocarea principală”, subliniază George Răşchitor.

În 2018, cifra de afaceri a agenţiei a crescut la 1,3 milioane lei, iar obiectivul pentru 2019 este de a atinge o cifră de afaceri de 2,4 milioane lei, însemnând o creştere de aproape 85%.

„În prezent, înregistrăm o creştere de 73% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi investim mult în dezvoltare. Ne-am extins sediul şi am crescut echipa la 20 de angajaţi. Anul trecut am administrat în medie 130 de proiecte pe lună, iar pentru acest an ne propunem să ajungem la o medie de 200 de campanii lunar. Totodată, ne aşteptăm şi la o majorare a bugetelor gestionate în acest an. Dacă anul trecut am gestionat bugete de aproximativ 3 milioane de euro, anul acesta estimăm că vom depăşi pragul de 5 milioane de euro”, conchide George Răşchitor.

Înfiinţată în 2013, Sinaps este un jucător pe piaţa agenţiilor de marketing online din România. În cei 6 ani de activitate, a administrat campanii în marketing online pentru peste 500 de clienţi. În portofoliul de clienţi al agenţiei se numără branduri importante precum Lensa, F64, Miele, Zenyth, Antibiotice Iaşi, Brikston, Zorile Store, Ramada Iaşi, Kalapod.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.