Ţigările provenite din contrabandă au reprezentat în ianuarie 16,1% din piaţa românească, în scădere de la 18,1% în noiembrie 2016, în condiţiile în care autorităţile au reuşit o reducere semnificativă a pieţei negre în judeţele din Moldova, în care contrabanda cu ţigări din Republica Moldova şi Ucraina rămâne un fenomen larg răspândit, potrivit unui studiu publicat joi, realizat de compania de cercetare Novel Research şi finanţat de companii din industria tutunului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2016, contrabanda cu ţigări a ajuns la o pondere de 16,8% din piaţa totală a României, cel mai ridicat nivel din 2010.

În cele şase judeţe moldoveneşti din regiunea Nord-Est s-a înregistrat şi în ianuarie 2017 cel mai ridicat nivel al contrabandei, de 37,6% din piaţă, dar procentul a scăzut puternic, cu 9,3 puncte procentuale, faţă de nivelul atins la finalul anului trecut. 

Urmează regiunile Sud-Vest Oltenia (24,6%) şi Vest (24,3%), ultima regiune fiind singura care a înregistrat un avans al contrabandei la începutul acestui an, cu 1,7 puncte procentuale faţă de finalul anului trecut. 

După judeţele din Molfdova, cea mai mare scădere a contrabandei - cu 7,7 puncte procentuale, la 14,7% - la începutul acestui an s-a înregistrat în regiunea Nord-Vest, care cuprinde şase judeţe din nordul Transilvaniei, 

Din punct de vedere al provenienţei, categoria "cheap whites” a continuat să deţină şi în ianuarie 2017 cea mai mare pondere (57,6%), urmată de produsele provenite din Republica Moldova (19,1%, în creştere cu 6,2 puncte procentuale comparativ cu finalul lui 2016) şi Ucraina (17,3%, -2,1 pp). Ponderea produselor provenite din Serbia a coborât la 1,1%.

În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro din cauza contrabandei cu ţigarete, potrivit estimărilor jucătorilor din piaţă.

Sectorul tutunului este considerat al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. 

Cei mai importanţi jucători din industria tutunului, activi în România, sunt British American Tobacco (BAT), JTI, Philip Morris International şi Imperial Tobacco. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.