Piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti a fost afectată de pandemia de COVID în primul semestru al anului 2020, cererea totală scăzând cu 45%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte nivelul livrărilor de spaţii noi, acesta este mai scăzut cu 50%, potrivit unui studiu realizat de Avison Young.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti a fost afectată de pandemia de COVID în primul semestru al anului 2020. Cererea totală a scăzut cu 45%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte nivelul livrărilor de spaţii noi, acesta este mai scăzut cu 50%. Vestea bună este că dezvoltatorii nu sunt descurajaţi şi construiesc în continuare. Până la finalul anului vor fi finalizate alte patru mari proiecte în zone precum Centru Vest, Barbu Văcărescu sau Floreasca. Nivelul chiriei pentru spaţiile de birouri moderne din Bucureşti a rămas stabil, 19 euro/mp/lună”, indică cel mai recent studiu realizat de Avison Young, cel mai mare broker imobiliar din Canada, cu birou şi în România.

„Conceptul de “work from home” (WFH), testat înainte de doar câteva companii, a devenit foarte popular în acest an al pandemiei. Deşi chiriaşii încă analizează efectele implementării acestui concept, se disting două puncte de vedere principale: companiile vor avea nevoie de acelaşi spaţiu sau mai puţin din cauza WFH sau vor avea nevoie de acelaşi spaţiu sau mai mult pentru a-şi desfăşura activitatea - ţinând cont de distanţarea fizică”, este de părere David Canta, Managing Director Avison Young.

În raportul prezentat de Avison Young se mai arată că în primul semestru, stocul spaţiilor moderne de birouri a ajuns la 3,22 milioane de metri pătraţi, ceea ce înseamnă o creştere de 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În prima jumătate a anului 2020 au fost finalizate şase proiecte de birouri cu o suprafaţă totală închiriabilă de 107,000 mp. Cei mai dinamici chiriaşi rămân companiile din sectorul IT&C, care acoperă 25% din cererea netă.

Care au fost cele mai importante proiecte ale anului 2020

Cele mai mari proiecte finalizate în semestrul I sunt: Ana Tower în zona de Nord, Globalworth Campus - clădirea C în Pipera Sud, respectiv cea de-a treia clădire a proiectului The Bridge, situată în zona de Centru Vest. În cea de-a doua jumătate a acestui an sunt programate pentru livrare spaţii noi de birouri care ocupă 94,000 mp. Cele mai multe se află în zonele Barbu Văcărescu - Floreasca şi în Centrul Capitalei.

La finalul anului, piaţa spaţiilor de birouri clasa A şi B va fi de 3,3 milioane de metri pătraţi. La finalul trimestrului al treilea urmează să fie finalizate proiectele Campus 6.2 & 6.3 al dezvoltatorului Skanska, în zona Centru Vest (20.000 mp, respectiv 18.000 mp), One Tower (One United Properties) în zona Barbu Văcărescu – Floreasca (24.000 mp) şi Mincu Offices, zona CBD (4.200 mp). La finalul anului este preconizată finalizarea unui alt proiect important, Globalworth Square (Globalworth), tot în zona Barbu Văcărescu – Floreasca (28.000 mp).

Pentru anul viitor sunt anunţate proiecte de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 250,000 mp, cele mai active zone fiind Barbu Văcărescu – Floreasca office hub şi zona de Centru, unde vor fi construite jumătate din aceste spaţii.

Cererea de spaţii de birouri, în scădere 

Cererea totală de spaţii de birouri s-a aflat într-un trend descendent, înregistrând o scădere de 45% în comparaţie cu aceeasi perioadă din 2019, în total fiind tranzacţionaţi 112,000 mp. Cererea netă a însumat 72,000 mp (aproximativ 65%) şi este împărţită între cerere nouă (71%) şi relocări în interiorul stocului de spaţii de birouri moderne (29%). Comparând structura cererii noi înregistrate în S1 2020 cu situaţia din S1 2019, suprafaţa  închiriată de companiile interesate să deschidă noi operaţiuni în România a scăzut cu 80%. Pe de altă parte, au crescut cu 9% relocările din spaţii de birouri vechi, precum vile sau apartamente, în spaţii de birouri moderne.

Zonele preferate de cei care caută spaţii de birouri noi

Zona de Centru Vest rămâne preferată companiilor interesate de spaţii de birouri noi, atrăgând o treime din volumul cererii nete înregistrate în Bucureşti în prima jumătate a acestui an, urmată de zona de Nord (18%) şi zona de Sud (13%). 

În acelaşi timp, tranzacţiile de renegociere au însumat 39,500 mp, cu 25% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea mai mare parte a spaţiilor pentru care s-au renegociat termenii contractuali se regăsesc în zona de Centru Vest şi în zona Piaţa Presei Libere – Expoziţiei.

Cei mai dinamici chiriaşi ai primului semestru au continuat să fie companiile din sectorul IT&C, cu 25% din cererea netă, urmaţi de companiile din Finance/Banking/Insurance (21%) şi cele din domeniul Serviciilor Profesionale (17%). Cele mai mari tranzacţii de închiriere derulate de aceste companii au fost cele de renegociere.

Creşte rata de neocupare

Rata generală de neocupare a spaţiilor de birouri moderne din Bucureşti la finalul S1 2020 este de 9,8%, cu 80 de puncte procentuale mai ridicată faţă de finalul anului 2019. În total sunt 315,000 mp de spaţii de birouri disponibile pentru închiriere, cea mai mare parte a acestora (23%) aflându-se în zona Pipera Nord.

De partea cealaltă, Zona de Sud are o rată de neocupare aproape de zero, iar cele mai mici rate de neocupare se înregistrează în Barbu Văcărescu – Floreasca (3,5%), Zona de Vest (3,8%) şi Piaţa Presei Libere – Bd. Expoziţiei (6%). Zona de Centru Vest înregistrează la finalul S1 o rată de neocupare de 13%.

„Rata generală de neocupare a spaţiilor de birouri moderne ar putea să crească în continuare, dacă ţinem cont de faptul că în prezent sunt în construcţie spaţii de birouri de aproximativ 345,000 mp cu dată de finalizare până la finalul anului viitor”, apreciază David Canta, Managing Director Avison Young.  

Creşterea comerţului online în timpul pandemiei a dus la o cerere sporită a spaţiilor de depozitare

În ciuda provocărilor aduse de pandemia COVID-19, sectorul industrial şi logistic a avut o evoluţie bună în prima jumătate a anului 2020, iar acest lucru se datorează în principal cererii mari pentru spaţiile de depozitare. Mulţi chiriaşi au simţit nevoia de a-şi face stocuri de siguranţă, pentru a se pune la adăpost de eventuale întreruperi are lanţului de aprovizionare ce pot fi cauzate de restricţii de circulaţie.

Dezvoltările nu au avut de suferit de pe urma pandemiei

În primul semestru al anului 2020 s-au livrat circa 216.000 mp de spaţii industriale/logistice clasa A de închiriat, stocul din România ajungând astfel la peste 4,8 milioane mp. Deşi acesta a crescut semnificativ în ultimii ani, încă este un mare potenţial de dezvoltare – de exemplu în Cehia, o ţară mai mică, acesta depăşeşte 8 milioane mp.

În raportul nostru de ţară de la începutul anului, înainte de izbucnirea pandemiei, estimam că în 2020 se vor livra peste 500.000 mp de spaţii de depozitare clasa A. Acum, pentru a doua jumătate a anului, dezvoltatorii au planificat să livreze circa 300.000 mp, astfel stocul total depăşind 5,1 milioane mp. Dezvoltările nu au avut de suferit de pe urma pandemiei. Câteva dezvoltări (în special speculative) au fost amânate, dar acest lucru a fost compensat de cereri noi, ceea ce a dus la dezvoltări built-to-suit.

Cu sediul central în Toronto, Avison Young a fost fondată în 1978 şi are peste 2.400 de angajaţi care lucrează în 80 de birouri din Canada, SUA, Germania, Mexic, Marea Britanie sau România.

 Compania oferă proprietarilor şi chiriaşilor servicii de consultaţă în investiţii imobiliare, tranzacţii de leasing, finanţări şi împrumuturi ipotecare pentru proprietăţi hoteliere, de birouri, retail, industriale şi rezidenţiale. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.