Companiile găsesc tot mai greu forţă de muncă specializată în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, astfel că trebuie să sporească beneficiile acordate, precum asigurări medicale, tichete de masă, tichete cadou, culturale sau chiar tichete sport, însă angajaţii apreciază în special programul de lucru flexibil şi un mediu de lucru creativ, arată studiul "Calitatea vieţii la locul de muncă”, realizat de IRES, la cererea emitentului de tichete de masă şi carduri cadou Up Romania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
În ceea ce priveşte tichetele de masă, angajatorii spun că decizia acordării lor a ţinut de o cerinţă obligatorie a pieţei care viza motivarea angajaţilor, şi că, odată introduse, aceste beneficii sunt păstrate în pachetul extra-salarial.

Un job într-o multinaţională presupune pachete de beneficii mai atractive şi numeroase, o grijă sporită pentru condiţiile de muncă oferite angajaţilor şi oportunităţi pentru salariaţi de a a urma cursuri de specializare, dar şi un stres mai mare, iar fluctuaţiile de personal sunt mai frecvente.

Companiile mici sunt apreciate, pe de altă parte, pentru flexibilitate, calitatea relaţionării cu colegii, impactul mai vizibil al muncii fiecărui angajat sau diversitatea sarcinilor acestora.

Cei care lucrează în mediul privat consideră că evoluţia din sistemul public este foarte lentă sau chiar lipseşte în privinţa îmbunătăţirii condiţiilor de muncă sau a modernizării tehnologiei utilizate.

Totuşi, stabilitatea locului de muncă, nivelul mai scăzut de stres, legăturile mai strânse între colegi şi programul mai scurt de lucru sunt considerate drept atuuri ale muncii în sectorul public, dar joburile sunt greu accesibile.

"Motivele pentru care nu este dezirabil un job în sectorul public pentru cei prezenţi la discuţii sunt: birocraţia, procedurile şi regulile stricte care trebuie respectate de către angajaţi, dar şi gradul de responsabilitate mai ridicat decât în mediul privat", relevă studiul.

Sondajul a fost derulat în perioada 1-8 aprilie 2016 pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.264 angajaţi care lucrează cu contract individual de muncă într-o organizaţie cu peste 10 salariaţi din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Potrivit cercetării, atât angajatorii, cât şi salariaţii lor, ar dori să schimbe lucrurile în privinţa spaţiilor de lucru, care să contribuie la creativitate, dar şi din prisma flexibilităţii muncii şi a programului de lucru.

Reducerea sau flexibilizarea programului de muncă, oferirea de feedback mai frecvent din partea superiorilor sau a colegilor, elaborarea unor criterii de performanţă transparente şi obiective şi utilizarea lor în evaluarea sau recompensarea angajaţilor, sunt câteva aspecte pe care angajaţii le-ar lua în considerare pentru schimbarea mediului de muncă. 

Mai mult, o calitate ridicată a vieţii la job este dată în primul rând de pasiunea pentru muncă şi de un salariu bun, care întreţine motivaţia angajaţilor.

Relaţiile cu colegii şi managementul, profesionalismul, programul flexibil şi încrederea reciprocă între salariaţi şi angajator, completează lista celor mai importante elemente ale unei bune calităţi a vieţii la locul de muncă. 

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.