În pofida actualelor niveluri ridicate ale dobânzilor pe termen scurt, riscul ca Rezerva Federală (Fed) să revină la o dobândă de politică monetară aproape de zero rămâne real pe termen mediu şi lung, potrivit unui nou studiu publicat luni de filialele Fed din New York şi San Francisco, citat de Reuters.
Lucrarea, co-semnată de John Williams, preşedintele Fed New York, arată că probabilitatea de revenire la o dobândă cheie aproape de zero este ”semnificativă”, deşi se află ”la limita inferioară a intervalului observat în ultimii cincisprezece ani”. Autorii subliniază că această posibilitate este alimentată în principal de nivelul ridicat de incertitudine economică din prezent.
Dobânzile apropiate de zero au fost utilizate în perioade de criză economică majoră, cum ar fi criza financiară din 2008 şi pandemia din 2020. În ambele cazuri, Fed a redus rata fondurilor federale la aproape 0% pentru a susţine economia, recurgând apoi la măsuri neconvenţionale, precum programe masive de cumpărare de active (quantitative easing) şi strategii de comunicare pentru a amplifica efectul stimulativ al dobânzilor scăzute.
După o perioadă de inflaţie accentuată post-pandemică, Fed a majorat agresiv dobânda începând cu primăvara lui 2022. În prezent, ţinta pentru rata dobânzii de politică monetară se află între 4,25% şi 4,5%, un nivel considerat înalt în comparaţie cu deceniul anterior.
Totuşi, incertitudinea persistă, alimentată de politicile comerciale şi presiunile politice. Preşedintele Donald Trump a cerut în mod repetat o relaxare agresivă a politicii monetare. În acelaşi timp, Fed a revizuit în sus estimarea pentru dobânda neutră – considerată echilibrată pentru economie – până la 3%, oferindu-i astfel o marjă de manevră mai mare pentru reduceri viitoare fără a atinge din nou pragul de zero.
Conform studiului, elaborat pe baza analizei derivatelor de dobândă, riscul de revenire la dobânzi zero scade atunci când se anticipează dobânzi mai mari, dar creşte odată cu incertitudinea privind evoluţia ratelor. Astfel, deşi inflaţia a scăzut semnificativ, mediul economic global instabil menţine pe agendă posibilitatea unor măsuri de urgenţă în viitor.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.