Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, o Ordonanţă de Urgenţă care completează legislaţia privind funcţionarea instalaţiilor şi echipamentelor sub presiune. Ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea, a anunţat că au fost finalizate controalele demarate la staţiile GPL din întreaga ţară în urma tragediei de la Crevedia, iar 30% dintre acestea au fost închise, ca urmare a problemelor descoperite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care vine să completeze legislaţia privind funcţionarea instalaţiilor şi echipamentelor sub presiune.

”Sunt introduse măsuri mai stricte şi totul vine în urma tragediei de la Crevedia, pe care ne-o amintim cu toţii, o tragedie în urma căreia s-au făcut şi o serie de controale”, a afirmat Constrantin.

Ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea, a prezentat rezultatul controalelor din perspectiva ISCIR, pentru că această instituţie se află sub directa coordonare a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

”Aproape 30% din cele 2.258 de controale efectuate - mai precis la 29,5% a fost oprită activitatea şi s-au propus sancţiuni de 1.171.000”, a precizat ministrul.

Acesta a explicat că verificările au vizat îmbunătăţirea reglementărilor şi siguranţei în domeniu.

”Am constatat că foarte multe instituţii veneau în control fără a exista o modalitate unitară de a opri o activitate care este constatată ca fiind neconformă. Prin această ordonanţă venim şi modificăm un cadru legislativ mai larg, astfel încât ISCIR să poată emite o autorizaţie provizorie de funcţionare, având şi competenţele ca autorizaţia de funcţionare pentru instalaţiile de tip GPL, skid GPL, să poată să fie retrasă atunci când ISCIR constată că anumite prevederi care au stat la baza eliberării autorizaţiei, cum sunt cele din memoriul tehnic, au fost încălcate sau oricare altă instituţie care vine şi controlează, cum ar fi IGSU sau autoritatea locală constată că au fost încălcate prevederile din documentaţiile pe care ei le-au emis”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, ”dacă aceste prevederi sunt de natură de a aduce prejudiciu grav cetăţenilor, informează imediat, în termen de maxim 48 de ore ISCIR care vine în control, retrage această autorizaţie”.

”Deci astăzi avem o procedură ca în cazul în care se constată deficienţe la aceste instalaţii de tip SKID, să poată fi oprită activitatea şi să nu mai avem acel caz în care IGSU a încunoştiinţat foarte multe instituţii din statul român, dar ele nu au putut acţiona. Astăzi reglementăm acest lucru, cum, de asemenea, am văzut că existau camere de luat vederi din dispoziţia ANAF la fiecare dintre aceste  instalaţii, mărim zona de competenţă şi către ISCIR pentru a putea folosi bazele de date şi a vedea ce se întâmplă la aceste instalaţii, astfel încât, dacă este cazul, să putem merge cu partea de constatare, de control, de aplicare de sancţiuni şi care pot duce până la închiderea instalaţiilor, până la retragerea autorizaţiei de funcţionare”, a mai transmis ministrul Economiei.  

În luna august, la Crevedia au avut loc explozii şi un incendiu, soldate cu moartea a şase persoane şi rănirea a peste 50.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.