Ministerul Finanţelor a vândut, luni, obligaţiuni de stat în valoare de 420 de milioane de lei (93,8 milioane euro) scadente în 22 martie 2021, pentru care băncile primesc un randament mediu anual de 2,70%, în creştere faţă de nivelul de la precedenta licitaţie de titluri cu aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valoare anunţată a licitaţiei a fost de 600 de milioane de lei, iar oferta totală a băncilor a fost de 672 milioane lei, potrivit datelor BNR.

Ministerul Finanţelor a preferat să împrumute doar 420 de milioane de lei, în condiţiile în care dobânzile solicitate de bănci au fost în creştere.

Astfel, randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 2,70% pe an, iar cel maxim - de 2,72%. În 29 martie, la licitaţia precedentă pentru titluri de stat din aceeaşi emisiune, cu scandenţă în martie 2021, randamentul mediu anual a fost de 2,66%, iar cel maxim - de 2,67% pe an.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,25%.

Randamentele cerute de bănci la titlurile de stat româneşti au început să crească începând din luna martie, pe fondul riscurilor mai mari asociate cu politica fiscală a României în 2016, în special. 

În aprilie, statul vrea să vândă titluri de stat în lei de 4,2 miliarde lei, nivel similar programului de emisiuni din martie, din care un miliard lei reprezintă împrumuturi prin certificate de trezorerie şi 2,8 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care se vor adăuga 420 milioane lei din sesiuni suplimentare.
 
Finanţele a anunţat că va redeschide în cursul lunii şase emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark cu scadenţă la trei, patru, cinci, şapte, zece şi 15 ani, în valoare totală de 2,8 miliarde lei.
 
Pentru anul 2016, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.