Reprezentanţii statului român au semnat vineri, la Ministerul Finanţelor, un contract de finanţare de 360 milioane euro cu Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), din care România va acoperi parţial cheltuielile de la buget aferente contribuţiei naţionale la proiectele realizate din fonduri europene în perioada de programare 2014-2020, în cadrul programelor operaţionale Competitivitate, Capital Uman şi Infrastructură Mare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BEI reprezintă instituţia financiară a Uniunii Europene, având ca acţionari cele 28 de state membre, iar Consiliul Guvernatorilor BEI cuprinde miniştrii de finanţe din cele 28 de state UE, inclusiv pe cel al României.

Pe lângă acordul de împrumut, alte două acorduri, încheiate de BEI cu Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP) şi Ministerul Fondurilor Europene, vizează acordarea de asistenţă tehnică în valoare de 19  milioane de euro.

Acordurile au ca obiectiv general susţinerea creşterii economice în România şi extinderea furnizării  de servicii de consultanţă dedicate autorităţilor naţionale pentru îmbunătăţirea implementării proiectelor şi a absorbţiei fondurilor europene.

"Împrumutul din partea BEI va co-finanţa proiecte de infrastructură publică prioritare, cu o valoare totală de aproximativ 7,7 miliarde de euro, cu efecte economice aşteptate puternice în cadrul mai multor Programe Operaţionale ale UE (care cuprind în special CDI, TIC şi proiecte sociale) şi va sta la baza unor transformări structurale ulterioare pe piaţa muncii, prin îmbunătăţirea seturilor de abilităţi", a afirmat vicepreşedintele BEI, Cristian Popa, care a semnat acordurile din partea băncii europene.

Banca Europeană de Investiţii acordă împrumuturi atât sectorului public, cât şi celui privat pe baze comerciale, astfel că proiectele finanţate trebuie să fie bancabile, mature şi economic viabile.

"Aud că nu există finanţări pentru proiecte. Aceasta este cea mai mică dintre probleme. Proiectele trebuie fie bune şi trebuie să fie multe", a spus Popa în faţa jurnaliştilor, după semnarea acordurilor.

Reprezentanţii statului vor ca tot mai multe firme private să acceseze finanţări de la BEI.

"Vom încuraja sectorul privat să caute în mod activ oportunităţi de finanţare, subliniind faptul că îi stau la dispoziţie şi  facilităţi de elaborare de proiecte”, a declarat Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, care a semnat acordul de finanţare din partea statului român.

În privinţa acordurilor de asistenţă tehnică,  acestea vizează creşterea absorbţiei fondurilor europene în noul buget european.

"Acordul de servicii, semnat astăzi, va continua asistenţa tehnică furnizată de BEI în perioada de programare anterioară şi va contribui la îndeplinirea condiţionalităţilor specifice POIM - programul strategic de dezvoltare a infrastructurii naţionale, cu o alocare financiară nerambursabilă de peste 41% din totalul fondurilor structurale şi de investiţii acordate României în perioada de programare 2014 - 2020”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, unul dintre semnatarii acordurilor.

După 1990, BEI a acordat finanţări totale de 11,4 miliarde euro în România, pentru proiecte precum fabrica de anvelope Pirelli din Slatina, metroul din Bucureşti, un proiect de energie verde al ENEL şi programele de reabilitare termică a blocurilor din Capitală. 

În februarie, Cristian Popa - fost viceguvernator al Băncii Naţionale a României - a fost numit vicepreşedinte şi membru al Comitetului de direcţie al Băncii Europene de Investiţii de către Consiliul guvernatorilor instituţiei financiare şi şi-a preluat funcţia de la 1 martie.

Popa l-a înlocuit în postul de vicepreşedinte al BEI pe Mihai Tănăsescu, deţinătorul funcţiei din 2012, vizat de o anchetă a DNA privind licenţele Microsoft, în care sunt implicaţi aţi opt foşti miniştri.

Vicepreşedintele român coordonează activităţiile de finanţare din România, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia şi ţările AELS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.