Ministrul Energiei, Toma Petcu, a avut miercuri o întâlnire cu o delegaţie a companiei chinezeşti China Huadian Engineering, în contextul în care au fost reluate oficial negocierile referitoare la construirea unui grup energetic nou de 600 MW la Rovinari, în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a anunţat joi instituţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania chineză a fost selectată, în urma unei licitaţii internaţionale care a avut loc în mai 2012, să construiască acet grup energetic în parteneriat cu CEO. Echipele de negociere au avut ultima întâlnire în urmă cu aproape un an, potrivit ministrului.

„Discuţiile cu partenerii chinezi intraseră într-un ritm care părea să nu avanseze în spiritul în care părţile au convenit. Echipele de negociere au avut ultima întâlnire în urmă cu aproape un an, pentru ca, în tot acest timp, singurele discuţii să fie purtate doar prin corespondenţă. Am cerut atât CEO, cât şi comisiei care funcţionează la nivelul ministerului, să analizăm principalele puncte în care părţile nu au cazut încă de acord şi să organizăm această întâlnire la Bucureşti prin care să stabilim un calendar accelerat de negocieri”, a afirmat Petcu, în cadrul comunicatului.

Ministrul a spus că îşi doreşte ca negocierile în cazul termocentralei de la Rovinari să fie finalizate până la finalul acestui an, pentru ca investiţiile să poată începe. Ministerul Energiei susţine că a solicitat companiei chineze o întâlnire încă de la începutul acestui an, dar, din cauza unor schimbări de management la China Huadian Engineering, acest lucru nu a fost posibil mai deveme.

Petcu a avut o întâlnire şi cu ambasadorul Chinei, Xu Feihong, în cadrul căreia a discutat despre proiectele strategice din domeniul energiei în care România şi China sunt partenere.

”Atât statul român, cât şi statul chinez, îşi doresc ca negocierile în cazul construcţiei Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă să se finalizeze până la sfârşitul anului. Din discuţie a reieşit inclusiv o abordare comună privind accelerarea negocierilor şi în cazul termocentralei de la Rovinari dar şi interesul Chinei pentru reluarea discuţiilor privind centrala Tarniţa”, se arată în comunicat.

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, şi-a planificat investiţii de 630 milioane lei în acest an, din care în primul semestru a realizat deja 48% din programul investiţional, a declarat, în luna iulie, directorul general al companiei de stat, Sorin Boza. Compania are circa 14.000 de salariaţi şi generează în prezent 30% din energia produsă în România.

Complexul Energetic Oltenia a înregistrat în primele cinci luni ale acestui an un profit brut de 260 milioane lei, comparativ cu pierderi de 20 milioane lei în perioada similară a anului trecut, ca urmare a creşterii producţiei de cărbune cu 20% şi a cantităţii de energie cu 25%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.