Ministerul Finanţelor a vândut luni certificate de trezorerie în valoare de 1 miliard de lei (221 milioane euro), scadente la 21 februarie 2018, la a doua licitaţie pentru o astfel de scadenţă din 2017, sîn linie cu suma programată, în condiţiile în care randamentul mediu anual a scăzut uşor, la 0,95%, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cererea celor opt bănci participante s-a ridicat la 1,31 miliarde lei, cu 31% peste suma programată de Finanţe.

Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferenţă între preţul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, şi valoarea pe care statul o va plăti la scadenţă, care este chiar valoarea nominală.

Randamentul mediu ponderat la licitaţia de luni a fost de 0,98%.

În 9 ianuarie, la ultima licitaţie de certificate pe un an, dobânda medie primită de bănci a fost de 0,98% pe an.

Luni, randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 0,95%, însă randamentul maxim a fost de 1,04% pe an, ecart neobişnuit de mare pentru o licitaţie de titluri de stat. 

În 22 decembrie 2016, Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor la licitaţia de certificate de trezorerie scadente în 20 decembrie 2017, în condiţiile în care oferta băncilor a fost foarte slabă, iar dobânzile solicitate au fost considerate prea mari..

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru februarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga câteva sute de milioane de lei prin licitaţii suplimentare.

Pentru ianuarie 2017, Finanţele anunţaseră un calendar de împrumuturi de 3,4 miliarde lei, dar a luat efectiv cu împrumutat doar 3,1 miliarde lei.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.