Statele Unite sunt pe punctul de a încheia mai multe acorduri comerciale importante înainte de termenul-limită de 9 iulie, când vor intra în vigoare tarife vamale mai mari, a declarat duminică secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acesta a precizat că administraţia Trump pregăteşte mai multe anunţuri majore în zilele următoare.

Într-un interviu acordat emisiunii ”State of the Union” de la CNN, Bessent a menţionat că preşedintele Donald Trump va trimite scrisori către 100 de ţări cu care SUA nu au schimburi comerciale semnificative, informându-le că vor fi supuse unor tarife majorate, stabilite iniţial pe 2 aprilie şi suspendate temporar până pe 9 iulie.

”Preşedintele Trump va trimite scrisori unora dintre partenerii noştri comerciali, spunând că, dacă nu accelerează negocierile, începând cu 1 august se vor întoarce la nivelul tarifar din 2 aprilie. Aşa că este foarte probabil să vedem multe acorduri semnate foarte curând”, a spus Bessent.

De la preluarea mandatului, Trump a declanşat un adevărat război comercial la nivel global, care a bulversat pieţele financiare şi a determinat multe guverne să caute soluţii pentru protejarea economiilor lor, inclusiv prin acorduri bilaterale cu SUA.

Pe 2 aprilie, Trump a anunţat un tarif de bază de 10% pentru majoritatea ţărilor, cu suprataxe care în unele cazuri ajungeau până la 50%. Ulterior, a suspendat temporar aceste tarife, cu excepţia celui de 10%, pentru o perioadă de 90 de zile, pentru a permite negocieri. Procesul s-a dovedit însă mai dificil decât se anticipa.

Bessent a subliniat că 1 august nu este un nou termen-limită, ci data la care vor intra în vigoare noile tarife pentru ţările care nu au făcut concesii: ”Noi doar spunem că atunci se aplică. Dacă vor să accelereze, bine. Dacă nu, alegerea le aparţine.”

La rândul său, Kevin Hassett, şeful Consiliului Economic Naţional al Casei Albe, a sugerat că ar putea exista flexibilitate pentru ţările care se află în negocieri avansate.

”Statele Unite sunt întotdeauna deschise dialogului”, a spus el pentru CBS, adăugând că preşedintele va decide dacă se pot acorda prelungiri.

Stephen Miran, preşedintele Consiliului Consultativ Economic al Casei Albe, a declarat pentru ABC că ”ţările trebuie să facă concesii dacă vor tarife mai mici”.

El s-a arătat optimist în privinţa negocierilor cu Europa şi India: ”Aud lucruri bune din aceste direcţii, aşa că unele dintre ele ar putea primi amânări”.

Potrivit lui Bessent, administraţia Trump este concentrată pe 18 parteneri comerciali care generează 95% din deficitul comercial al SUA, dar a atras atenţia că multe state ”trag de timp”.

El a evitat să numească ţările aproape de un acord, ”ca să nu le las să se culce pe o ureche”.

Trump a menţionat recent că India este aproape de semnarea unui acord, şi că ar fi posibil un acord şi cu Uniunea Europeană, deşi şi-a exprimat scepticismul cu privire la Japonia.

Hassett a spus că acordurile-cadru deja semnate cu Marea Britanie şi Vietnam pot servi drept model pentru alte ţări. Miran a descris acordul cu Vietnamul drept ”fantastic”: ”Este extrem de avantajos pentru noi. Noi putem impune tarife, ei deschid pieţele şi aplică zero taxe pentru exporturile noastre.”

Vineri, Trump a avertizat că ţările care nu fac concesii ar putea fi supuse unor tarife de până la 70%, dar nu a oferit detalii. Întrebat despre acest prag, Bessent a făcut trimitere la lista din 2 aprilie, care însă nu includea un nivel tarifar atât de ridicat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.