Guvernul american a înregistrat marţi primele acuzaţii penale împotriva unui distribuitor major de medicamente, Rochester Drug Co-operative Inc (RDC), din cauza contribuţiei avute de acesta în declanşarea epidemiei naţionale dedependenţă de opioide, prin punerea profitului înaintea siguranţei pacienţilor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rochester Drug Co-operative Inc (RDC), unul dintre cei mai mari 10 distribuitori de medicamente din Statele Unite, a acceptat plata unei amenzi de 20 de milioane de dolari şi intrarea într-un acord de cinci ani cu procuratura, pentru închiderea cazului în care este acuzat că a ignorat mii de comenzi suspecte pentru opioide.

”Am făcut greşeli, Acceptăm responsabilitatea pentru acele greşeli”, a afirmat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al RDC, Jeff Eller.

Laurence Doud, care a fost director general al RDC în ultimii 25 de ani, a fost inculpat la un tribunal federal din Manhattan pentru că a conspirat pentru a distribui ilegal narcotice şi de conspiraţie pentru fraudarea Statelor Unite.

Avocatul acestuia a spus că Doud, în vârstă de 75 de ani, intenţionează să  pledeze nevinovat. Doud, aflat în custodia autorităţilor, ar urma să fie eliberat pe cauţiune.

Un alt fost oficial al RDC, directorul pentru complianţă William Pietruszewski, a pledat vinovat pentru trei capete de acuzare şi a acceptat să colaboreze cu procurorii.

Cazul marchează un nou efort al Statelor Unite de a reduce numărul cazurilor de persoane dependente de opioide, între care se află oxicodona şi alte medicamente pentru tratarea durerii.

Opioidele, între care analgezice şi heroină, au jucat un rol în numărul record de decese în urma unor supradoze, 47.600, produse în 2017, potrivit datelor oficiale.

”Această ţară este în mijlocul unei epidemii de abuz de medicamente comercializate cu prescripţie. Această epidemie a fost provocată de lăcomie. Lui Doud i-a păsat mai mult de profit decât de legile menite să protejeze vieţile oamenilor”, a spus procurorul Geoffrey Berman, într-o conferinţă de presă.

Sute de procese intentate de autorităţile statale şi locale acuză producători de medicamente precum Purdue Pharma că au comercializat în mod ilegal opioide şi distribuitori ca AmerisourceBergen, Cardinal Health şi McKesson că au ignorat că sunt folosiţi în mod incorect. Aceşti acuzaţi, precum şi RDC, au fost menţionaţi luna trecută într-un proces intentat de procurorul general din New York, Letitia James, fiind acuzaţi de fraudă extinsă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.