Statele membre, cu sprijinul Comisiei, s-au pus de acord asupra unui set de specificaţii tehnice care să asigure schimburile de informaţii sigure între aplicaţiile naţionale de depistare a contacţilor bazate pe o arhitectură descentralizată, situaţia în care se află marea majoritate a aplicaţiilor de depistare care au fost deja – sau care urmează să fie – lansate în UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Statele membre, cu sprijinul Comisiei, s-au pus de acord asupra unui set de specificaţii tehnice care să asigure schimburile de informaţii sigure între aplicaţiile naţionale de depistare a contacţilor bazate pe o arhitectură descentralizată. În această situaţie se află marea majoritate a aplicaţiilor de depistare care au fost deja – sau care urmează să fie – lansate în UE", informează CE.

După ce soluţia tehnică va fi pusă în aplicare, aplicaţiile naţionale de acest tip vor funcţiona fără probleme atunci când utilizatorii călătoresc într-o altă ţară din UE care urmează o abordare descentralizată.

"Pe măsură ce ne apropiem de sezonul turistic, este important să ne asigurăm că europenii pot utiliza aplicaţia din propria lor ţară peste tot pe unde călătoresc în UE. Aplicaţiile de depistare a contacţilor pot fi utile pentru limitarea răspândirii coronavirusului, în special ca parte a strategiilor naţionale de eliminare a măsurilor de limitare a mişcării persoanelor", spune Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.

Acesta este un pas suplimentar important în direcţia interoperabilităţii aplicaţiilor mobile de depistare a infecţiilor cu coronavirus, în condiţiile în care statele membre încep să elimine restricţiile de călătorie înainte de vacanţa de vară.

"Tehnologiile digitale sunt esenţiale pentru avertizarea cetăţenilor cu privire la riscurile de infecţie şi pentru întreruperea lanţurilor de transmitere, în această perioadă în care ne redeschidem societăţile şi economiile. Fac apel la cetăţeni să le utilizeze, deoarece aceste tehnologii pot da rezultate doar dacă avem o masă critică de utilizatori şi este asigurată interoperabilitatea transfrontalieră a aplicaţiilor în UE. Securitatea datelor şi protecţia drepturilor fundamentale şi a vieţii private sunt cerinţe nenegociabile pe care aceste instrumente digitale trebuie să le îndeplinească", afirmă Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Majoritatea statelor membre au decis să lanseze aplicaţii mobile care să funcţioneze complementar cu depistarea manuală a persoanelor care au venit în contact cu coronavirusul. Marea majoritate a aplicaţiilor naţionale aprobate se bazează pe o arhitectură descentralizată, ceea ce înseamnă că identificatorii arbitrari ai utilizatorilor care au fost detectaţi ca fiind, pentru un anumit timp, în proximitatea unui dispozitiv mobil rămân înregistraţi chiar în telefon şi vor fi comparaţi de acesta cu identificatorii utilizatorilor raportaţi ca fiind infectaţi. Specificaţia tehnică pentru interoperabilitate va permite realizarea acestor verificări şi în cazul utilizatorilor care călătoresc din alte state membre, fără ca aceştia să trebuiască să descarce mai multe aplicaţii naţionale.

Informaţiile de proximitate comunicate între aplicaţii vor fi transmise criptat, în aşa fel încât să nu fie posibilă identificarea persoanelor, în conformitate cu regulile stricte prevăzute în Orientările UE privind protecţia datelor pentru aplicaţii; nu vor fi folosite date de geolocalizare. Pentru a raţionaliza şi mai mult sistemul, Comisia va introduce un dispozitiv-poartă de agregare, o interfaţă care să permită primirea şi retransmiterea eficientă a informaţiilor relevante de la aplicaţiile de depistare a contacţilor şi serverele naţionale. Se va minimiza astfel cantitatea totală de date transmise şi se va reduce, în consecinţă, consumul de date al utilizatorilor.

Specificaţiile tehnice convenite marţi au la bază Orientările privind interoperabilitatea stabilite în luna mai, care definesc principiile generale.

Statele membre vor fi deja în măsură să actualizeze aplicaţiile pentru a permite schimbul de informaţii între aplicaţiile naţionale descentralizate de îndată ce vor fi pregătite din punct de vedere tehnic. Comisia continuă să sprijine eforturile statelor membre de a extinde interoperabilitatea şi la aplicaţiile de depistare centralizate.

Statele membre care fac parte din reţeaua de e-sănătate au elaborat, cu sprijinul Comisiei, un set de instrumente la nivelul UE pentru utilizarea aplicaţiilor mobile de depistare a contacţilor şi de avertizare ca răspuns la pandemia de COVID-19; setul de instrumente a fost însoţit şi de orientări privind protecţia datelor pentru aplicaţiile mobile. Acesta face parte dintr-o abordare comună coordonată de sprijinire a eliminării treptate a măsurilor de limitare a mişcării persoanelor, prevăzută într-o recomandare a Comisiei.

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, statele membre, cu sprijinul Comisiei, au evaluat diverse soluţii digitale din perspectiva eficacităţii, a securităţii, a protecţiei vieţii private şi a protecţiei datelor pentru a face faţă crizei. Dacă respectă pe deplin normele UE şi sunt bine coordonate, aplicaţiile de depistare a contacţilor pot avea un rol esenţial în toate fazele gestionării crizei, în special în această perioadă în care majoritatea ţărilor elimină treptat măsurile de distanţare socială. Aceste aplicaţii pot veni în completarea activităţii de depistare manuală a contacţilor deja existentă şi pot ajuta la întreruperea lanţului de transmitere a virusului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.