Statele Iran, Turkmenistan şi Azerbaidjan au semnat un acord pentru un schimb de gaze naturale, care prevede o cantitate de până la 2 miliarde de metri cubi (bcm) pe an, a informat duminică agenţia iraniană de presă IRNA, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform acordului de schimb, Iranul va primi gaze din Turkmenistan şi va livra o cantitate echivalentă Azerbaidjanului, a declarat ministrul iranian al Petrolului, Javad Owji, la televiziunea de stat.

”Turkmenistanul va vinde 5-6 milioane de metri cubi de gaze pe zi Azerbaidjanului în baza acordului trilateral semnat... în Turkmenistan”, a relatat IRNA.

Owji a mai spus că Iranul intenţionează să rezolve o dispută persistentă privind datoria de gaze cu Turkmenistanul, care a anunţat la sfârşitul anului 2017 că i se datorează plăţi în valoare totală de 1,8 miliarde de dolari pentru gazele livrate către Teheran.

”Vom plăti în curând prima tranşă pentru a stinge datoria de gaze pe care o datorăm părţii turkmene, după discuţiile care au avut loc anterior”, a spus Owji, fără a spune valoarea datoriei.

Iranul are zăcăminte majore de gaze naturale în sudul ţării, dar a importat gaz din Turkmenistan din 1997 pentru a le distribui în provinciile sale nordice, în special în timpul iernii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.