Standard & Poor’s (S&P) şi Moody’s au retrogradat vineri ratingurile Turciei, aflate deja în categoria junk, nerecomandată investitorilor, motivând cu volatilitatea extremă a lirei turceşti, anticiparea declanşării unei recesiuni anul viitor şi predictibilitatea redusă a politicilor, relatează MarketWatch.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

S&P a redus ratingul Turciei cu o treaptă, de la nivelul BB- la B+, cu perspectivă stabilă. Retrogradarea are loc după deprecierea lirei cu circa 40% faţă de dolar, în acest an.

”Retrogradarea reflectă aşteptările noastre pentru o volatilitate extremă a lirei, iar ajustarea puternică a balanţei de plăţi va submina economia”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, care anticipează declanşarea unei recesiuni în 2019.

Agenţia se aşteaptă ca inflaţia să atingă un vârf de 22% în următoarele patru luni, explicând că deprecierea lirei exercită presiuni asupra sectorului corporatist îndatorat şi amplifică semnificativ riscurile de finanţare pentru băncile din Turcia.

Moody's Investors Service a retrogradat la rândul său ratingul Turciei de la nivelul Ba2 la Ba3 şi a revizuit perspectiva la negativă.

”Principalul factor care a determinat această retrogradare este deteriorarea continuă a instituţiilor publice şi scăderea predictibilităţii politicilor Turciei”, potrivit Moody's.

Agenţia a citat amplificarea îngrijorărilor legate de independenţa băncii centrale a ţării şi absenţa unui plan credibil pentru combaterea problemelor financiare ale ţării.

 Înăsprirea condiţiilor de finanţare şi cursul de schimb mai slab, asociate cu riscurile de finanţare externă în creştere vor alimenta probabil accelerarea inflaţiei şi vor submina creşterea, în timp ce se menţin riscurile unei crize a balanţei de plăţi, avertizează Moody's.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.