Centralele din Complexul Energetic Hunedoara vor fi obligate să furnizeze servicii de sistem la o putere de 400 de MW în următorii doi ani, până în 2020. Guvernul a aprobat miercuri o Ordonanţă de Urgenţă necesară pentru asigurarea stabilităţii Sistemului Electroenergetic Naţional şi siguranţei alimentării cu energiei a populaţiei şi consumatorilor indiustriali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciile de sistem sunt plătite la tarife reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), astfel că CEH va încasa o anumită sumă lunar pentru serviciile prestate.

Totodată, actul normativ adoptat astăzi prevede ca Transelectrica să stabilească lunar capacitatea necesară acestor servicii.

”Decizia are la bază rezultatele studiului operatorului de transport şi sistem care a analizat regimurile de funcţionare ale SEN în lipsa producţiei de energie din termocentralele Mintia şi Paroşeni”, a informat miercuri Ministerul Energiei.

Astfel, analizele au indicat că, într-un asemenea scenariu, alimentarea zonei de nord-vest a ţării ar presupune o creştere a transferului de putere dinspre zona de sud, fapt ce ar putea afecta capacitatea transfrontalieră dintre România şi Ungaria, spun oficialii Ministerului Energiei.

”Totodată, studiul notează şi alte consecinţe negative asupra SEN într-un asemenea context, precum: reducerea nivelul de adecvanţă al SEN, mai ales în perioadele de iarnă şi în cele de secetă accentuată şi creşterea riscului apariţiei unor blocaje sau amânări în realizarea programului de investiţii şi modernizare a reţelei electrice de transport (realizare axului de 400 kV Banat)”, adaugă ei.

Mai mult, Transelectrica a recomandat menţinerea grupului de la centrala termoelectrică Paroşeni şi cel puţin a unui grup în centrala termoelectrică Mintia până la finalizarea lucrărilor de trecere a axului ”Banat” (axul de 220 kV Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad) de la tensiunea de 220 kV la tensiunea de 400 kV, investiţie estimată a se finaliza în anul 2024.

În România, sursele de producţie de energie electrică sunt repartizate dezechilibrat între jumătatea din sud şi cea de nord a ţării: în jumătatea de nord sunt instalate capacităţi care acoperă doar 20% din producţia de energie electrică a SEN.

Comisia Europeană a anunţat în martie că a deschis luni o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autorităţile române producătorului de energie Complexul Energetic Hunedoara sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

La data de 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporar pentru salvare în valoare de 37,7 milioane euro (167 de milioane lei) producătorului de energie Complexul Energetic Hunedoara (CEH), care se afla într-o situaţie de dificultate financiară încă din 2013.

În contextul respectivei decizii, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare în termen de şase luni.

În plus, printr-o decizie separată, publicată la 20 aprilie 2015, Comisia a concluzionat că CE Hunedoara trebuia să ramburseze circa 6 milioane euro, sumă aferentă ajutorului de stat incompatibil.

Cu sediul la Petroşani, în judeţul Hunedoara, CE Hunedoara deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are circa 6.600 de angajaţi. Compania eeste cel mai mare producător de energie electrică din partea de nord-vest a ţării.

CE Hunedoara a fost constituită în 2012 cu activele deţinute anterior de către alte întreprinderi deţinute de stat, aflate în situaţie de insolvenţă şi lichidate (Electrocentrale Paroşeni şi Electrocentrale Deva, precum şi, într-o fază ulterioară, Compania Naţională a Huilei SA. Petroşani). Aceasta a înregistrat pierderi începând cu anul 2013, iar în ianuarie 2016 a intrat în procedura oficială de insolvenţă în temeiul legislaţiei române. Între timp, procedura de insolvenţă a fost suspendată până la soluţionarea unei căi de atac formulate de către sindicate în faţa unei instanţe regionale din România.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.